ANKARA (İHA) – Afganistan’ın başkenti Kabil’de 3 bin kız öğrencinin eğitim gördüğü Sufi İslam Kız Lisesi’ne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan kimya, fizik, biyoloji laboratuvarları ile 30 kişilik bilgisayar laboratuarı hizmete açıldı.
Sufi İslam Kız Lisesi’ndeki kimya, fizik, biyoloji ile bilgisayar laboratuarlarının teslim törenine Okul Müdiresi Mina Durzad, TİKA Kabil Program Koordinatörü Süleyman Şahin, Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Abdurraşid Dostum’un Özel Kalem Müdürü Humayun Hayri, Afganistan Parlamentosu Milletvekili Muhammed Yunus Sabir ve 3. Eğitim Bölge Müdürü Abdürrahim Sangar, okul yetkilileri, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.
1971 yılında kurulan okuldaki törende konuşan 3. Eğitim Bölge Müdürü Abdurrahim Sangar, TİKA tarafından yapılan yardımlara teşekkür ederek, yardımların devamını diledi. Sangar, bu okulun öğrencilerinin TİKA tarafından kurulan laboratuvarla ilk kez çağdaş bilimlerle tanışacağını vurguladı.
TİKA Kabil Program Koordinatörü Süleyman Şahin ise, TİKA’nın Afganistan’a 90 okul inşa ettiğini, bu okullarda yüz bin civarında öğrencinin eğitim gördüğünü, yardımlarda özellikle eğitime yoğunlaşıldığını belirtti. Öğrencilere Kur’an-ı Kerim hediye eden Şahin, hem dini değerlerin hem de teknolojik imkanların sahiplenilmesinin önemini vurguladı.
Afganistan milli kıyafetlerini giyen kız öğrenciler, marş ve şiirler okuyarak küçük bir gösteri yaptı. Teslim töreninden sonra bilgisayar laboratuvarı gezilerek, öğrenciler ile sohbet edildi.