Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın kuzey vilayetlerinden Belh’in merkezi Mezar-ı Şerif kentinde okul yaptırıyor.
Afganistan’da eğitimden sağlığa, yol yapımından kadın projelerine kadar birçok alanda proje yürüten TİKA, Mezar-ı Şerif’te yaptırdığı erkek lisesiyle binlerce öğrencinin eğitimine katkı sağlayacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, TİKA’nın eğitim, sağlık, tarım, kültür, sosyal ve ekonomik alanlarda Afganistan’ın kalkınmasına yönelik projeler ürettiğini ifade etti. Karadoğan, "Eğitim alanında Afganistan’ın çok büyük eksiklikleri olduğunu ve bu açığın kapatılabilmesi için bugüne kadar Afganistan genelinde 90’a yakın okul yaptıklarını belirterek, Bakhtar Lisesi’nin inşaatına geçen sene nisan ayında başlamıştık. Önümüzdeki haziranda da okulumuzu teslim alacağız" dedi.
Karadoğan, Mezar-ı Şerif’in en eski okullarından Bakhtar Lisesi’nde 8 bin öğrencinin eğitim gördüğünü, Belh Eğitim Müdürlüğünce eski okul binasının ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle yeni bir okul binası yapılması için Başkanlıklarından talepte bulunulduğunu söyleyerek, eski okul binasının yerine 42 sınıflık modern bir okul binası inşa ettiklerini söyledi.
Toplamda 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan okulda, bilgisayar, kimya, biyoloji ve fizik laboratuvarları, kütüphane, konferans salonu, kamelyalar, su çeşmesi, mescit bulunacak ve okulda ayrıca öğrencilerin spor yapabilmeleri için nizami ölçülerde(45x90 mt) bir futbol sahası ve voleybol sahası da bulunmaktadır.