Kuzey Kıbrıs’taki Yakın Doğu Üniversitesi’nde okurken epilepsi krizi sonucu hayatını kaybeden Gagauz Türkü Aleksandr Uzun’un cenazesi ve refakatçileri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından ülkelerine götürüldü.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Yakın Doğu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde okuyan 25 yaşındaki Aleksandr Uzun adlı Moldova vatandaşı Gagauz Türkü, 12 Nisan 2015 tarihinde kaldığı yurtta epilepsi krizi yüzünden aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Gencin ailesi, naaşı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Moldova’ya nakletmek için TİKA’dan yardım talebinde bulundu. Moldova Gagauz Özerk Bölgesi’nde yaşayan ve Ortodoks Hristiyan Türk topluluğu olan Gagauzlara (Gök Oğuz) her alanda destek olan TİKA, gelen talep üzerine gencin naaşının Gagauz yerine naklini gerçekleştirdi. Ölen gencin babası Dimitri Uzun, kendilerini zor günlerinde yalnız bırakmadığı için Türkiye’ye teşekkür etti.
Gagavuz Türkleri KKTC Temsilcisi Nikolay Vornikof ise yaptığı açıklamada, TİKA’nın faaliyetleriyle her zaman Gagauz Türkleri’nin yanında olduğunu ve şimdi de genç yaşta hayatını kaybeden kardeşlerinin nakliyesini gerçekleştirerek kendilerini yalnız bırakmadığını belirterek, TİKA’ya teşekkürlerini iletti.