Polonya’da yaşayan Müslüman Tatarların kültürel, sosyal, dinsel kimliklerinin güçlendirilmesine ve Polonya Müftülüğü’nün kurumsal kapasitesinin artırılmasına yönelik Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından “Polonya Tatarları Kültürel ve Kurumsal Kapasite Artırım Programı” adı altında bir program geliştirildi.
5 Kıtada 140 ülkeyi kapsayan bir coğrafyada din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkese yardım elini uzatan TİKA faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Polonya’da yaşayan Müslüman Tatarların kültürel, sosyal, dinsel kimliklerinin güçlendirilmesi ve Polonya Müftülüğü’nün kurumsal kapasitesinin artırılmasına yönelik TİKA, Polonya Tatarları Kültürel ve Kurumsal Kapasite Artırım Programı adı altında bir program geliştirdi.
Program Polonya Tatarlarının kültürel kimliklerinin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik çeşitli projelerden oluşuyor. İlk etapta Polonya Tatarlarını bir çatı altında toplamayı başarmış olan Polonya Müftülüğü’nün kurumsal kapasitesinin artırılarak etkin hizmet vermesine dönük 3 proje hayata geçirildi;
Gerçekleştirilen ilk projeyle; Varşova’da bulunan Müslüman Mezarlığı’nın tadilat ve tefrişatı gerçekleştirildi. Yenileme kapsamında ziyaretçilerin kullanımına yönelik mezarlığın bulunduğu alana mescit, gasilhane, abdesthane ve imam evi yapıldı. İkinci Projeyle Polonya’nın kuzeydoğusunda Tatarların yoğun olarak yaşadıkları Suchowola (suhovova) kasabasınnda bulunan Tatar Kültür Merkezi TİKA tarafından yenilendi. Kültür Merkezinin faaliyete geçmesiyle birlikte Tatarlar, kültürel olarak kimliklerini koruyup yaşatabilecek. Son olarak Tatarların 16.yy’da ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Bohonoki köyünde bulunan ahşap mescidin çevre düzenlemesi ile tefrişatı yapıldı.
Kültür Merkezi ve tarihi mescidin açılış törenine Türkiye Polonya Büyük Elçisi Yusuf Ziya Özcan, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Polonya Tatar Müftüsü TomasMiskeviç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tarihi mescidin açılış töreni alışılmışın dışında görüntülere sahne oldu. 3 dinin temsilcisi tarihi mescid de bir araya gelerek dünyada barış ve adalet için dua etti. Açılış töreninde konuşma yapan Büyükelçi Yusuf Ziya Özcan İslamın barış ve esenlik dini olduğuna vurgu yaptı. TİKA’nın sadece Polonya’da değil dünyanın 140 ülkesinde projeler gerçekleştirerek yaptığı eserleri kullanıcılarına teslim ettiğini söyledi. TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan da TİKA’nın dünyanın 140 ülkesinde faaliyet yürüttüğünü Polonya’da yaşayan Tatar Müslümanlarının haklarının korunması noktasında Türkiye’nin elinden gelen bütün her şeyi yapacağını bundan sonrada Polonya’da TİKA’nın faaliyetlerinin devam edeceğinden söz etti. Tatar Müslümanlarının Müftüsü TomasMiskeviç yaptığı konuşmada Tatar kimliğinin korunması noktasında Türkiye’nin önemine vurgu yaptı. TİKA’nın Tatar Müslümanlarını yalnız bırakmaması gerektiğini söyledi ve gerçekleştirilen projeler için TİKA’ya teşekkür etti.
TİKA ilerleyen dönemde Polonya’da yaşayan Müslüman Tatarları farklı projelerle desteklemeye devam edecek.