Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın Belh Vilayeti Tıp Fakültesi’nin bazı bölümlerine tadilat ve donanım desteğinde bulundu.
TİKA, Afganistan’da eğitim ve sağlık alanlarının desteklenmesine yönelik faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından tadilat ve donanım desteğinde bulunulan Belh Vilayeti Tıp Fakültesi’nin mikrobiyoloji ve patoloji laboratuvarları düzenlenen törenle açıldı. Laboratuvarlarda öğrencilerin çalışmalarını daha verimli bir şekilde yapmaları amacıyla alınan kameralı mikroskop, santrifüj, kuluçka makinesi, otoklav, tıbbi kitaplar, masaüstü bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, projeksiyon cihazı, fotokopi makinesi, laboratuvar masası, laboratuvar için raflı duvar dolabı ve laboratuvar çelik dolap ile Tıp Fakültesi Dekanlığı’nda kullanılmak üzere alınan koltuk takımları yetkililere teslim edildi. Törene, Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, Belh Vilayeti İktisat Müdürü Abdurrahman Samadi, Belh Vilayeti Tıp Fakültesi Dekanı Fazıl Ahmet Bavar, TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, Koordinatör Yardımcısı Fuat Erdoğmuş, Belh Üniversitesi yetkilileri ve Tıp Fakültesi hocaları ve öğrencileri katıldı.
Törende konuşan Başkonsolos Erdeviren, Türkiye olarak özellikle Afganistan’daki eğitim ve sağlık altyapısının gelişmesine önem verdiklerini söyledi. Erdeviren, "Bu katkıların ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki kardeşliğin daha da gelişmesine yol açacağına inanıyorum" dedi.
TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Karadoğan da TİKA olarak Afganistan’da hayata geçirdikleri çeşitli alanlardaki projelere değinerek, yapımına devam edilen yeni projeler hakkında bilgi verdi. Karadoğan, Belh Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki proje kapsamında laboratuvar odalarının tadilatının yanı sıra laboratuvar ekipmanlarının TİKA tarafından temin edildiğini vurguladı.
Tıp Fakültesi Dekanı Bavar ise iki ülke arasındaki dostluk bağlarının eskiye dayandığını, Afganistan’da tıp ve sinemanın temelini atanların da Türkler olduğunu belirtti. TİKA’ya desteklerinden dolayı teşekkür eden Bavar, "Temin edilen laboratuvar araştırma ekipmanları öğrencilerin eğitimine büyük katkı sağlayacaktır, Afganistan halkı Türkiye’nin yaptığı yardımları asla unutmayacaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından törene katılanlar laboratuvarı gezdi.