Karadağ’ın Plevlija kentinde şiddet mağduru ve kimsesiz kadınların barınmasını ve meslek sahibi olmasını sağlayacak Bona Fide Kadın Sığınma Evi’ne, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından donanım desteği verildi.
TİKA, Karadağ’ın kuzey bölgesinde yer alan Plevlija şehrinde bulunan Bona Fide Kadın Sığınma Evi’ne donanım desteği sağladı. Açılış törenine Plevlija Belediye Başkanı Mirko Caçiç, Plevlija Kızılhaç Genel Sekreteri ZeljkoMiniç, Plevlija Emniyet Müdürü Darko Çoraç, TİKA Podgoritsa Program Koordinatörü Mustafa Yazıcı ile Bona Fide Kadın Sığınma Evi Müdiresi Sabina Taloviç ve çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Plevlija Belediye Başkanı Mirko Caçiç, böyle anlamlı bir açılışa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şiddet mağduru kadınlara uzun yıllardan beri hizmet eden Bona Fide Kadın Sığınma Evi’nin her şeyiyle yenilendiğini ifade eden Caçiç, merkezin bu haliyle sadece kadınların barındığı bir yer olmaktan çıkarak tüm kadınların meslek sahibi olacakları bir merkeze dönüşmüş olmasının Plevlija için büyük bir kazanç olduğunu kaydetti. TİKA’nın Karadağ’ın her şehrinde çok önemli sosyal dayanışma projeleri gerçekleştirdiğini belirten Caçiç, her alanda kendinden söz ettiren TİKA’ya bir kere daha teşekkürlerini sundu.
Bona Fide Kadın Sığınma Evi Müdiresi Sabina Taloviç ise yaptığı konuşmada, uzun yıllar çok zor şartlar altında hizmet verdiklerini belirterek, TİKA tarafından merkezlerinin tadilatının yapılarak her şeyiyle yenilendiğini söyledi. Şiddet mağduru ve kimsesiz kadınların meslek öğrenebilecekleri tüm ekipman ve aletlerin de TİKA tarafından temin edildiğini belirten Taloviç, TİKA sayesinde adeta yeniden doğduklarını kaydetti. Merkezin işleyişinden de kısaca bahseden Taloviç, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde çalıştıklarını, merkezde kalan kadınların el halısı dokuma, dikiş dikme, iğne işi, takı tasarımı ve hediyelik eşya yapmayı öğrendiklerini belirtti. Özellikle şiddet mağduru ve kimsesiz kadınların sosyal hayata tekrar kazanımlarının bu yolla çok daha hızlı olduğunu ifade eden Taloviç, tüm destekleri için TİKA’ya müteşekkir olduklarını söyledi.
TİKA Podgoritsa Koordinatörü Mustafa Yazıcı ise, kadına şiddetin önlenmesi ve şiddet mağduru kadınların devlet korumasına alınarak sosyal hayata daha güçlü biçimde geri dönmelerini sağlama konusunda Bona Fide Kadın Sığınma Evi’nin çok önemli bir görev icra ettiğini söyleyerek, bu merkezi sadece kalınacak bir yer değil aynı zamanda meslek sahibi olunacak bir eğitim yuvası haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Projeyle aynı zamanda bölgede kaybolmaya yüz tutmuş olan yöresel el halı dokumacılığının yeniden canlanmasına katkı sunduklarını belirten Yazıcı, merkezin şiddet mağduru kadınların yanı sıra meslek sahibi olmayı isteyen ev hanımlarına da hizmet verdiğini kaydetti. Merkezde üretilen ürünlerin merkezin ayakta kalmasını sağlamak amacıyla gelir kaydedildiğini söyleyen Yazıcı, merkezde çalışan tüm gönüllülere teşekkür etti.
Dış ve iç tadilatı yapılarak tüm kurs ve mobilya tefrişatı TİKA tarafından sağlanan Bona Fide Kadın Sığınma Evi’nde şiddet mağduru kadınlara barınma hizmetinin yanı sıra halı dokuma, dikiş, nakış, iğne işi, hediyelik eşya yapımı ve takı tasarımı konularında kurslar da düzenlenerek, kadınların meslek sahibi olmaları sağlanıyor.