Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından Makedonya’da ortak tarihin yaşatılması kapsamında Toplumsal Gelişim Derneği (ZOR) işbirliğinde anaokulu öğrencilerine boyama kitapları dağıtıldı.
TİKA, Makedonya’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Makedonya’da çok sayıda Osmanlı kültürüne ait tarihi eser bulunuyor. Ortak kültürün ürünü olan bu eserlerin bir kısmı depremler, savaşlar ya da bakımsızlık nedeniyle tarihe yenik düşmüş, bir kısmı ise zor şartlar altında ayakta kalmayı başarmış durumda.
Ortak tarihi ve kültürel mirasın boyama kitapları yolu ile Makedonya’nın değişik bölgelerinde yaşayan okul öncesi çocuklara öğretilmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla TİKA ve Toplumsal Gelişim Derneği (ZOR) işbirliğinde 11 bin 500 adet boyama kitabı dağıtımı gerçekleştirildi.
Söz konusu destek kapsamında, Makedonya’nın 18 farklı beldesinde yaşayan 11 bin 500 Türk, Makedon, Arnavut ve Boşnak asıllı çocuğa ve ebeveynlerine uzmanlar tarafından gruplar halinde tarihi eserlerin korunması ve yaşatılması konusunda bilgi verilerek, ortak bir bilinç oluşturulması hedeflendi.
Projenin kapanış töreni, Üsküp’te Tefeyyüz İlkokulu’nda yapıldı. Dağıtım törenine; TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Tefeyyüz İ.Ö.O. Müdürü Osman Emin, Yeni Balkan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mürteza Sulooca, ZOR Derneği Başkanı Melek Adem ve öğretmenler katıldı.
TİKA Üsküp Koordinatörü Tiryaki kapanış töreninde yaptığı konuşmada, ülkede birçok ecdat yadigarı eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini belirterek, Makedonya’nın birçok bölgesini kapsayan proje vesilesiyle okul öncesi öğrenimi gören çocuklara dağıtılan boyama kitapları ile eğlenceli vakit geçirerek ortak tarihi öğrenip yeni bilgiler edinecek olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ZOR Derneği Başkanı Adem ise TİKA’nın desteklerine memnun olduklarını belirterek, TİKA’ya teşekkürlerini sundu.