Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yurt dışına çıkış yapmak için 8 gündür TIR kuyruğunda bekleyen TIR şoförleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’a tepki gösterdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Kapıkule Sınır Kapısı’nda 8 gündür TIR kuyruğunda bekleyen TIR şoförlerini ziyaret etti. TIR’cıların sorunlarını dinleyen ve kendileriyle sohbet eden Öztrak’a, TIR şoförlerinden birisi tepki gösterdi.
“PALAVRA İŞ YAPMIYOR”
25 yıldır TIR şoförlüğü yapan Burhanettin Gökçe, kendilerinin ziyarete gelinmesinin çok da önemli olmadığını, önemli olanın dürüstlük olduğunu ve palavranın iş yapmadığını belirterek, "Millet olarak dürüst değiliz. Önce dürüstlüğü öğrenmemiz lazım. Bu topraklarda yaşamayı hak etmemiz lazım. Bu toprakların altında çok güzel insanlar yatıyor hemşehrim. Biz onların kılı kadar olamayız. Gerçekçi olalım, önce memleketimize sahip çıkmasını bilelim. Sen o yana çekersen, ben o yana çekersem, o, o yana çekerse sürünmekten başka bir şey olmaz. Rahmetli Özal’a oy verdim. Şimdi de Ak Parti’ye oy veriyorum. Hiçbirisi babamın oğlu değil, sen daha iyisini yap sana da oy veririm ama palavrayla değil dürüst olarak. Kim olursa olsun önce dürüst olalım. Palavra iş yapmıyor" ifadelerini kullandı.
“BULGARİSTAN, TÜRKİYE İÇİN ADETA TARİFE DIŞI ENGEL OLUYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TIR şoförleri ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, sınır kapılarında ciddi problemler yaşandığını dile getirerek, "Türkiye zaten ihracat yapmakta zorlanırken, mallarını da sevk etmekte zorlanıyor. Bu zorlukların bir kısmı karşı taraftan kaynaklanıyor. Örneğin, burada şu anda normalde günde bin 600 TIR’ın geçebilmesi lazım sınır kapısından ama geçebilen TIR 700’ü zor buluyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi Bulgaristan’da özellikle Avrupa Birliği 8 tane ilave peron yapmasına rağmen bu peronları çalıştırmıyor. Ve bu adeta Türkiye için tarife dışı bir engel oluyor. Halbuki bu malların bir an önce sevk edilmesi lazım. Burada ne kadar çok TIR beklerse hem Türkiye’deki ihracatın maliyeti de artmış oluyor karşı tarafa. İkinci bir nedeni de yine özellikle ulaştırmacılarımızdan ve ihracatçılarımızdan dinlediğimiz kadarıyla şu anda ihracatçı ve ulaştırmacılarımıza karşı sanki herkes birden kaçakçıymış gibi bir yaklaşım olduğunu söyleniyor. Vatandaşa güvenilmediği söyleniyor. Beyana güvenilmediği, tam sayıma doğru giderek hareket edildiği bu nedenle de sınır kapılarında bu beklemelerin giderek arttığı söyleniyor. Bu konularla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bundan 3 gün önce bir soru önergesi verdim. Bu soru önergesinin cevaplandırılmasını bekliyorum. Ama şunu açıkça ifade edeyim, zaten ihracatçının zorlandığı bu günlerde, ulaştırmacının zorlandığı bu günlerde bu kuyruklar zorluğu daha da arttırıyor" dedi.