Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya’da katıldığı ‘Yerli Malı Belgesi Tanıtımı’ programında, “Bütün dünyadaki iş dünyasının çatı örgütü ile beraber Dünya KOBİ Forumu’nun temelini attık. Bunun da temeli, merkezi İstanbul’da olacak. Özellikle dünyadaki KOBİ’lerin sesi olacağız. İşte Türkiye, artık uluslararası arenada sadece parmak kaldıran değil, tam tersine işe yön veren noktada hareket ediyor” dedi.
Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen "Yerli Malı Belgesi Tanıtımı, KOBİ’lere, Kadın ve Genç Girişimcilere Sağlanan Destekler, Coğrafi İşaretler ve Türkiye" konulu panelin ‘Yerli Malı Belgesi Tanıtımı ve Ödül Töreni’ bölümüne Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Kerim Özkul, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü,AK Parti Konya Milletvekili Adayı Ziya Altunyaldız, sanayici ve iş adamları katıldı.
“ÇALIŞMADAN, ÇABALAMADAN PARA KAZANMA DÖNEMİ BİTTİ”
Programda ilk olarak konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Bu dönemde faizle beslenen lobiler yerine yatırımla, üretimle, istihdamla büyüyen kitleler oluştu. Çalışmadan, çabalamadan, risk almadan para kazanma dönemi bitti. En önemlisi Anadolu ekonomisi canlandı ve atılıma geçti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yerli üretime destek için üzerine düşen göreve yerine getirmekte ve tüm kurumlarıyla sanayimizin gelişmesi, işletmelerimizin daha güçlü hale gelmesi için deyim yerindeyse gecesini gündüzüne katarak çalışmaktadır. Bakanlığımızın kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması özel sektörümüz için son derce önemli bir adımdır. Bu kararın alınmasında büyük çaba sarf eden ve yerli malı belgesinin tanıtımına yapmak amacıyla Türkiye’yi dolaşan Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür ediyorum” dedi.
“KOBİ’LERİ BÜYÜTMEK, TÜRKİYE’Yİ BÜYÜTMEKTİR”
KSO Başkanı Memiş Kütükcü ise, “KOBİ’leri konuşmak aslında Türkiye’yi konuşmaktır. KOBİ’leri büyütmek, Türkiye’yi büyütmektir. Şehirlerimizi kalkındırmanın yolu da KOBİ’leri büyütmekten, büyük ölçekli işletme olmaları yolundaki taşları temizlemekten geçmektedir. Bu noktada, özellikle siyaset kurumu ve bürokrasi olmak üzere toplumun tüm kesimlerine ortak sorumluluklar düşmektedir. Konya iş dünyası olarak bizzat Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan 25 Öncelikli Dönüşüm Programını, İstihdam-Sanayi Yatırımı-Üretimi Destekleme Paketini ve Bakanlığımızın kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan uygulamasını işletmelerimizin ölçek büyütmesi için atılmış kritik bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.
“TÜRKİYE, KONYA VE KARAMAN OLSA İŞSİZ VATANDAŞ KALMAYACAK”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, dünyadaki rekabet şeklinin değiştiğini belirterek, “Dünya’daki rekabet ülkeler arasında olmuyor. Şehirler birbiriyle yarışıyor. Bütün küresel yarışta şehirler ön plana çıkmaya başladı ve Konya’nın da bu anlamda müthiş bir avantajı var. Tarım, turizm, sanayi, kültür var. Şimdi inovasyona da giriyoruz hepsi var ve bunların hepsinin olması gerekmiyor. Esas olarak Konya’da ‘müteşebbis ruh’ var. O olmadan olmuyor. Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu iller Konya ve Karaman. Eğer Türkiye, Konya ve Karaman olsa zaten işsiz vatandaş kalmayacak. Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisi kendiliğinden bitmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında, “Birleşmiş Milletler’in dünyada tavsiye ettiği tek Türkiye projesi ne biliyor musunuz? Birleşmiş Milletler, ‘Eğer gümrük kapılarınızı modernize edecekseniz sakın ha sakın başka ülkelere bakmayın, Türkiye’ye bakın’ diyor. Bugün Birleşmiş Milletler’in bütün tanıtımlarına bakın tek bir tane projemiz var. O da gümrük kapılarındaki modernizasyon” şeklinde konuştu.
“ULUSLARARASI ARENADA PARMAK KALDIRAN DEĞİL İŞE YÖN VEREN NOKTADAYIZ”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak iş dünyasındaki sesi ve problemleri çözen olmamız lazım ama öteki taraftan da bir Kayserili olarak ve aynı zamanda bir Konyalı olarak her bir şeyden somut bir çıktı almadan bir işi bırakmıyoruz. Ne iş yaparsak somut bir çıktısı olacak. Bir söz var biliyorsunuz, ‘Çok güzel konuşuyorlar, dağılıyorlar, hiçbir sonuç yok.’ Biz de öyle değil. Biz iş adamıyız. Bir de güzel bir işe imza attık. Dünya Bankası, OECD, International Chamber of Commerce. Bütün dünyadaki iş dünyasının çatı örgütü ile beraber Dünya KOBİ Forumu’nun temelini attık. Bunun da temeli, merkezi İstanbul’da olacak. Bunun yapacağı şu; özellikle dünyadaki KOBİ’lerin sesi olacağız. Türkiye meselesi diye gördüğümüz meselelerin çözümü aslında uluslararası arenada. İşte Türkiye, artık uluslararası arenada sadece parmak kaldıran değil, tam tersine işe yön veren noktada hareket ediyor” dedi.
Hisarcıklıoğlu, yerli malı için pozitif ayrımcılık konusunda, “Kamu, aldığı malları yerli malı almıyor. Dünyanın en gelişmiş ülkesi Amerika Birleşik Devletleri, eğer mal Amerika’da üretiliyorsa pozitif ayrımcılık var, Türkiye’de üretilen ürüne pozitif ayrımcılık yok. En büyük şikayetim buydu. Her fırsatta da bunu dile getiriyordum. 15 milyar dolarlık bir Pazar bizi bekliyor. Bütün dünyadaki teknolojik gelişme hep yerliye verdikleri destekle mümkün oluyor. Fakat biz de bu uygulanamadı. Başbakan Davutoğlu’na bir kanun çıkartmamız lazım dedim. Sağolsun kendisi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık ile istişare ettiler. Sayın Bakanımız da bu işe sahip çıktı ve bunun kanununu çıkarttırdık. Şimdi de niye Konyalı buna ilgi duymuyor diye geldik” şeklinde konuştu.
“BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI”
Hisarcıklıoğlu, “Ben şuna inanıyorum. Biz ülkemizi dünyanın en zengin ilk 10 ekonomisi arasına sokacağız. Ama tek bir şey var, ülke olarak birlik ve beraberliğimiz. Birlik ve beraberlik olmazsa bunların hepsi hayal olur. Onun için de diyorum ki, ‘Allah’ım bizim birlik ve beraberliğimizi bozmasın, daim kılsın.’ Allah, hepimize hayırlı kazançlar versin” diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından program, Yerli Malı Belgesi takdimi ve Coğrafi İşaretler ödül töreni ile sona erdi.