Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Karşılaştığımız tehlike sıradan bir darbe girişimi değil. Yeniden yükselişe geçen Türkiye’nin önünü kesme ve emin adımlarla ilerlediğimiz büyük Türkiye hayalimizi sonsuza kadar yok etme planıydı" dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde oda ve borsa başkanları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmelerinin ardından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Bu kritik dönemde il ve ilçelerinde ekonominin kanaat önderleri konumundaki oda ve borsa camiamızı kabul ettiğiniz için size teşekkür ediyoruz. 2 gün önce yine burada, TOBB’un koordinasyonunda ülkemizde yatırım yapmış uluslararası büyük firmaların en üst düzey yöneticilerini misafir etmiştiniz. Onlara hitabınız sayesinde uluslararası yatırımcılar, ülkemizin gelecek vizyonu konusunda ilk elden en iyi şekilde bilgi sahibi oldular. Sizin bu olağanüstü durum karşısındaki soğukkanlı tavrınız ve bu zor süreçte bile ekonomiyi ön planda tutmanız, bizlerin moralini ve çalışma şevkini artırıyor. Bizler, ülkemizin tüccar ve sanayicileri olarak daha güçlü bir ekonomi için hiçbir kesintiye uğramadan yola devam etmek azmindeyiz. Bu çerçevede üzerimize düşeni yapıyoruz, yapacağız. 15 Temmuz gecesi FETÖ örgütünün gerçekleştirdiği hain saldırı, sizin liderliğinizde başlatılan milli direnişle ve milletimizin ferasetiyle akamete uğramıştı. Kararlı duruşunuzla Türkiye’yi, birilerinin arzu ettiği, planladığı kirli tezgâhlara teslim etmediniz. Şimdi yine sizin liderliğinizde, ekonomiye odaklanıp, büyüme ve reform alanında yeni bir sıçrama yapmaya ihtiyaç var. Ülke ve millet olarak çok büyük bir badire atlattık. Bu sadece bir darbe girişimiydi" ifadelerini kullandı.
"Hiç abartmadan söylüyorum, 15 Temmuz gecesi yaşadığımız, Milli Mücadele’den bu yana ülkemizin karşılaştığı en büyük tehlikeydi" diyen Hisarcıklıoğlu, "Eğer darbe girişimi başarılı olsaydı tarihimizde görülmemiş bir kaosun ortasında bulacaktık kendimizi. Türkiye tıpkı Suriye’deki gibi bir iç savaş ortamına sokulacaktı. Hangi ırktan, mezhepten veya siyasi görüşten olduğu fark etmeksizin her birimizin hak ve özgürlükleri elimizden alınacaktı. Bütün ekonomik gücümüz, birikimimiz ve hedeflerimiz yok edilecekti. Türkiye yabancı güçlerin mandası altına girecekti. Değerli dostlarım, karşılaştığımız tehlike sıradan bir darbe girişimi değil. Yeniden yükselişe geçen Türkiye’nin önünü kesme ve emin adımlarla ilerlediğimiz büyük Türkiye hayalimizi sonsuza kadar yok etme planıydı. Allah’ıma hamd ediyorum. O gece bu milletin yardımına yetişti. 15 Temmuz gecesi FETÖ terör örgütünün gerçekleştirdiği hain saldırı, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatılan milli direnişle ve milletimizin ferasetiyle akamete uğradı. Bizleri böyle bir milletin ferdi yaptığı için Allah’a şükürler olsun" şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, "Camiamız, oda ve borsalarımız da il ve ilçelerinde, cunta karşıtı mücadelenin şerefli birer neferi oldular. Bu süreçte camiamız da bir şehit verdi. TOBB ETÜ öğrencimiz Ömercan Açıkgöz darbecilere karşı burada Cumhurbaşkanlığı Külliyesi mevkiinde mücadele verirken şehit düştü. Yine sizin de yakından takip ettiğiniz üzere FETÖ kaynaklı bu darbe girişiminin ortaya çıkmasıyla birlikte ilk tepkiyi gösteren meslek örgütüyüz. Korsan darbe bildirisi okunur okunmaz, demokrasiden ve milli iradeden yana olan tavrımızı internet üzerinden ve TV’lerden tüm ülkeye hemen duyurduk. Demokrasiye sahip çıkılması için 81 il ve 160 ilçede oda ve borsalarımızın meclis üyesi, meslek komitesi üyeleri dahil 85 bin kişiye SMS mesajı attık. Ertesi gün 16 Temmuz’da gazi Meclisimize gittik. Meclis Başkanımıza, siyasi partilere taziye ziyaretinde bulunduk. Meclis’teki tarihi oturuma katılarak, Türk iş dünyası olarak demokrasiden yana olduğumuzu gösterdik. 19 Temmuz’da 365 oda ve borsamızla birlikte darbeye karşı tepkimizi, 81 il ve 160 ilçede eş zamanlı olarak gösterdik. ’Demokrasi vazgeçilmezimiz, milli irade gücümüz, kardeşliğimiz geleceğimizdir’ dedik. 20 Temmuz’da da 538 STK temsilcisi ile TBMM’yi bir kez daha ziyaret ettik. ’Demokrasiye Bağlılık’ bildirimizi deklare ettik. Yurt dışındaki tüm muhataplarımızla temasa geçtik. Demokrasimizin ve ekonomimizin sapasağlam ayakta olduğunu, Türkiye’ye yönelik hiçbir endişe duymamaları gerektiğini bildirdik" açıklamasında bulundu.
Türkiye’deki en büyük uluslararası yatırımcılarla bir araya geldiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Hem yaşadığımız süreci, hem Türkiye ekonomisinin temellerinin nasıl güçlü olduğunu anlattık. Yine tüm bu süreçte, oda ve borsalarımız, il ve ilçelerinde, ilk andan itibaren cunta karşıtı bu mücadelenin şerefli birer neferi oldular. Her bir şehirde halkımızın demokrasi nöbetlerine katıldılar, lojistik ve gıda gibi destekler verdiler. Demokrasiye ve sandığa sahip çıkan oda ve borsa camiamla buradaki tüm arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Bu mücadelede ağır bedeller de ödedik. Şehit düşen kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin kanının yerde kalmaması için devletimiz terör örgütü ile en etkin şekilde mücadele ediyor, suçluların cezalandırılması için çalışıyor. Bizlerin yapması gereken de şehitlerimizin verdiği mücadeleye yakışır şekilde, her zamankinden daha fazla çalışmak ve üretmektir. Artık kaybedecek vaktimiz yok. Türkiye’yi ekonomik olarak çok daha güçlü hale getirmek zorundayız" dedi.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:
"Öte yandan oda-borsa camiası olarak kamu düzeninin korunması ve hizmetlerin etkin bir şekilde işlemesi için alınan OHAL kararını destekledik. Zira bu zor dönemde hepimizin devletimize yardım ediyor olması, millet olmanın gereğidir. Devletimizin başlattığı şehit ve gazilere yönelik dayanışma kampanyasına da TOBB oda-borsa camiası olarak önemli bir katkı sağlıyoruz. Yurt çapında herkesi de bu kampanyaya katılmaya davet ediyoruz. İnşallah bunu da yakında size takdim edeceğiz. Özetle bu camia, demokrasiye ve sandığa sahip çıkmıştır. Bundan sonra da, devletimizin yanında, milletimizin emrinde olacağız. Bu ülkeyi, bu milleti daha zengin yapmak için çalışacağız. Şimdi eskisinden daha büyük işler yapmak zorundayız. Daha fazla yatırım, istihdam, ihracat sağlamak zorundayız. Sizin desteğinizle inşallah, tüm bu tuzakları aşacağız, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız. TOBB ve oda-borsa camiası olarak dün olduğu gibi yarın da demokrasiden, milletimizden, devletimizden yana olmaya devam edeceğiz. Kısa sürede hep beraber daha güvenli bir ülke ve daha güçlü bir ekonomiye kavuşacağımıza inanıyoruz."
"Bu süreçte bize düşen görev, millete ve devlete bağlılıktır. Ülkemizin birliğine, kardeşliğimize ve demokrasimize düşman olanların da karşısına dikileceğiz" diyen Hisarcıklıoğlu, "Bu millet, 1961 Eylül’ünde üç vatan evladının (Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın) katledilmesini asla unutmadı ve affetmedi. Rahmetli Özal’ın ve Erbakan Hocamızın yaşadıklarını da hafızasında hep canlı tuttu. Dolayısıyla 15 Temmuz gecesi milletin darbeye karşı duruşu, esasında demokrasi dışı tüm kalkışmalara karşı verilmiş milli bir cevaptır. ’Bir daha asla’ dedi bu millet. Asla vermem emanetimi. Hele de böyle vatan hainlerine. Mehmet Akif’in dediği gibi, ’Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez’. Sindiremedi de. Tarihe geçen bu destansı demokrasi mücadelesinde verdiğimiz tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Başkomutan olarak başlattığınız milli direniş ile cuntaya karşı durduğunuz, bu büyük belayı defettiğiniz ve bu camiaya destek verdiğiniz için size tekrar teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.