Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından, tıbbi ve cerrahi tedavi şansı olmayan hastaların son günlerini daha iyi bir ortamda, kaliteli bir şekilde geçirmelerini sağlamak ve aynı zamanda yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların yoğun bakım ihtiyacını karşılamak amacıyla ’Palyatif Bakım Merkezi’ açıldı.
Tokat Devlet Hastanesi bünyesinde 11 yataklı hizmete açılan Palyatif Bakım Merkezi’nde hastanın ve ailesinin yaşamını tehdit eden sorunlarla karşılaşıldığında ağrının ve diğer fiziksel, psikososyal ve manevi problemlerin erken döneminde belirlenmesi, tedavi ile acı çekmenin önlenerek hasta ve ailesinin yaşam kalitesinin geliştirilmesi sağlanacak. Merkezin açılışı öncesinde konuşma yapan Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mehmet Erşan, Türkiye’de şu an itibariyle 31 ilde Palyatif Bakım Merkezi toplamda 331 yatakla faaliyet göstermekte olduğunu kaydetti. Palyatif Bakım Merkezi’nde çok amaçlı salon, meşguliyet odaları girişim ve muayene odası, poliklinik odası, ağrı polikliniği ve ekip odası oluşturularak modern bir şekilde standartlara ve çağın gereklerine uygun bir şekilde dizayn edilmiş olduğunu ifade eden Erşan, "Kalp damar cerrahisi uzmanının sorumluluğunda hemşire, fizyoterapist, psikiyatrist, psikolog, din görevlisi, sosyal çalışma uzmanı ve diyetisyenden oluşan profesyonel ekiple multidisipliner yaklaşımla hasta ve yakınlarının dilekleri de değerlendirilerek bakım hizmetleri yürütülmektedir. Yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalarda ağrı ve diğer semptomları erken tanılamak ve değerlendirmek, bu kişilere ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemek, yaşam kalitesini geliştirmek adına Bakanlığımızın belirlediği standartlar doğrultusunda hastanemiz bünyesinde 11 yataklı Palyatif Bakım Merkezi oluşturularak faaliyete başlamıştır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Palyatif Bakım Merkezi’nin açılışını Erşan, Tokat Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Cengiz Yakıt ve Yardımcıları ile birlikte yaptı.
Palyatif Bakım Merkezi’nde ağırlıklı olarak ileri dönem organ yetmezlikleri (kalp, akciğer, böbrek, karaciğer) motor, nöron hastalıkları ve ilerleyici nörolojik hastalıkları (Alzheimer, ALS, MS, Parkinson, inme) ve kanser hastalıklarına bağlı sorunların takip ve tedavileri sağlanacağı bildirildi.