Tunceli’nin Hozat ilçesindeki toplu mezardan çıkan iki mührün fotoğrafı avukat Cihan Söylemez tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
1938 Dersim katliamı sırasında Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyü Seka Sure mevkiinde topluca katledilen 24 kişinin toplu mezarı geçtiğimiz ay savcılık nezaretinde açıldı. Mezarda çok sayıda insan kafatası, kemikler, mermi çekirdekleri, cep aynaları ve iki mühür çıktı. Kemik ve kafatasları DNA eşleştirmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilirken, toplu mezardan çıkan iki mührün fotoğrafı ailenin avukatı Cihan Söylemez tarafından basınla paylaşıldı.
Birinin üzerinde o dönem köy muhtarlığı yapan ve üzerinde tersten “Nasah (Hasan) 930”, diğerinde ise “Halil” yazan mühürlere ilişkin açıklamalarda bulunan Baran ailesinin avukatı Söylemez, “1937-1938 yılından devletin Dersim’de nizam kuramadığı yalanı bu mühürlerle çöküyor. Devlet kendi kamu görevlilerini ve kendisini temsil eden insanları da öldürmekten imtina etmemiştir” dedi.
Öte yandan katledilen Seyit Turabi Baran’a ait hüviyet cüzdanı da ortaya çıktı. Cüzdanda dini, mezhebi gibi bilgiler yer alıyor.
Öte yandan, 4 Mayıs 1937 tarihinde başlayan Dersim Askeri Harekatı’nın yıl dönümü nedeniyle yarın Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyü Seka Sure mezrasında anma gerçekleştirilecek.