Trabzon’da bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ‘4006 Bilim Fuarı’ açılışı yapıldı.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde açılan ‘4006 Bilim Fuarı’na Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Süleyman Değirmenci, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 6-8 Mayıs 2015 tarihinde açık kalacak fuarda 51 bilimsel projenin yanında 8. Ve 9. Sınıf öğrencilerinin mesleki seçimlerine katkı sağlayacak ürünlere yer verildi.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Süleyman Değirmenci, Trabzon genelinde 20 okulun bu konuda destek aldığını belirterek, “Türkiye genelinde 2 bin okul Trabzon genelinde 20 okul bu konuda destekler aldı. Okulumuza 5 bin TL destek verildi ve bu kapsamda öğrencilerimizin atölyelerde kazandıkları becerilerle genel kültür derslerindeki kazanımları ile ortaya koydukları projeleri sergiliyorlar” dedi.
“GÜVENLİ UÇAK”
Fuarda projelerini sergileme şansı bulan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Onur Bekir, Ertuğrul Yılmaz ve Nur Ahmet Çelenk, TÜBİTAK destekli yaptıkları projede, uçakların havada arızalanması sonucunda düşüşe geçmeleri durumunda uçağın alt kısmında açılacak olan hava balonları sayesinde en az darbeyle yolcuların kurtarılmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirttiler.
Öğrencilerden Onur Bekir, yaptığı açıklamada “Uçak kazalarında, yolcuların en güvenli bir şekilde sağ olarak kurtarılmalarını sağlamanın yanında, her yolcunun az ya da çok kaza anında çaresiz kalma psikolojisini en aza indirmeyi hedefliyoruz. Yere 150 metre kala alttan çıkmasını düşündüğümüz bir hava balonu, yere düşüş anında paraşüt hızını azaltacak hava balonları sayesinde uçağın en az şiddetle yere inmesini sağlayacak” dedi.
Öte yandan, fuarda ‘Bir robotun anatomisi’, ‘Flowtürk Görsel Program Simülatörü’, ‘Çizgi izleyen robot’, ‘Otomatik plc uygulamalı sera sulama sistemi’, ‘Gemizi düğümleri’ şeklinde 51 bilimsel proje sergileniyor.