Trafik cezalarına itiraz işlemi nasıl yapılır? Son dönemlerde Anayasa Mahkemesinin ve diğer idare mahkemelerinin trafik cezaları ile ilgili çeşitli kararların çıkması emsal bir nitelik gördüğü için benzer duruma sahip olan kişiler için itiraz etme hakkı doğdu. Bu yazımızda kullanıcılarımız için trafik cezalarına itiraz işleminin nasıl gerçekleştirileceği konusunda bilgiler vereceğiz. Öncelikle trafik cezanızın olup olmadığını öğrenmek için trafik cezası sorgulama yapabilirsiniz.

İtiraz işlemlerine geçmeden önce şunu bilmekte yarar var. İtiraz işlemleri Trafik Mahkemelerince yürütülmektedir. Ülkemizin tamamında bu mahkemeler bulunmadığı nöbetçi  Sulh Ceza Mahkemeleri bu işlemlerin yürütülmesini sağlamaktadır.

Trafik Cezasına İtiraz İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  1. Trafik cezasına itiraz dava dilekçesi
  2. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Fotokopisi
  3. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı Fotokopisi
  4. Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi
  5. Araç Ruhsat Fotokopisi

Bu evraklar ile birlikte Sulh Ceza Mahkemesi’nin kalemine giderek evrakların teslimini sağlayacaksınız. trafik cezasının ve tebligat kağıdının aslı sizde kalacak, dilekçenizde yazdıklarınıza göre bir karar verilecek, herhangi bir duruşma olmayacak, mahkeme sonucu tebligatla adresinize gelecektir.. Mahkeme ve dönemin yoğunluğuna bağlı olarak verilecek karar 3 ile 6 aya kadar uzayabilmektedir. İtiraz yolunu, sadece haklı olduğunu düşündüğünüz cezalar için kullanırsanız mahkemelere gereksiz iş yükü yüklememiş olacağınızı unutmayınız.

KAYNAK: http://www.trafikcezabilgisi.com/