Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder, TSE olarak Avrupa’ya standart ihraç ettiklerini ve Avrupa’nın da bu standartları kullanırken katılım ücreti ödediğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından yürütülen “Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yöntemler ve Paydaşlar Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesi” proje semineri Samsun’da yapıldı. Proje kapsamında seminer veren TSE Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder, katılımcılara “Kalite Yönetim Sistemleri” konusunda bilgiler verdi. Önder, hayatın kalite, standart ve hukuk ilişkileri içersinde döndüğünü belirterek, “Biz TSE olarak artık Avrupa’ya standart ihraç edebiliyoruz. Müşteri dostu kuruluş, müşteri dostu marka bizim milli bir standardımızdır ve Avrupa’ya bunu sattık. Avrupa da bu standardı kullanırken bize katılım ücreti ödüyor. Biz bu anlamda ne kadar kaliteyi öne çıkartır, müşterilerin, tüketicilerin isteklerini önceden bilip, ona göre standartlarımızı belirlersek söz sahibi olmuş oluruz. Bizim şuanda uyguladığımız 34 bin küsür standart var. Bu standartların çoğunluğu Avrupa ve Amerikan dediğimiz uluslar arası standartlardır. Bizim kendi standardımız 4 binin üzerinde. Bu sayının artması gerekiyor. Ne kadar sayı artarsa o kadar iyi oluyor. Ama bu teslimiyetçilik midir? Hayır. 4 bin standardımız nasıl artar? Bir Avrupa standardı revizyona tabi tutulduğunda biz sözümüzü söyler, ‘böyle olmalıdır’ dersek, kimse inkar edemiyor” dedi.
Dünyada ilk standart örneğini Osmanlı Devleti’nin gösterdiğini ifade eden Önder, “Bursa’da İhtisab Kanunnamesi ile olmuştur. Bursa’da üretilen ekmeklerin durumu, zabıtanın görevleri, temizlik standartlarıdır. Bu 1502 yılında uygulanmıştır. Övünsek yeridir ama yetmez. Uygulamaları da günümüzde göstermeliyiz. İlk kurulan standart teşkilatı İngiltere’de kurulmuştur. Sonra uluslararası teşkilat kurulmuş ve Almanya olarak devam etmiş” diye konuştu.
Televizyonlarda yeni çıkan 4K’larda tüketicilerin dolandırılabileceğini belirten Önder, “4K yayınları yeni başladı. Dünyada üçüncüyüz. Ama televizyonlar 4K’ya uyumlu mu? Birçok firma ‘4K seyredebilirsiniz’ diyor. Ama 4K’nın ne olduğunu bilmiyoruz ki. 4K diye alıyoruz ama dolandırılmış oluyoruz. Yabancı firma geliyor size 4K diye satıyor. 4K çözünürlük seviyesinin yüksekliği ile ilgili bir durumdur. Dolayısıyla biz burada yeni alanlarda da hem tüketicimizi korumalıyız, hem de iş adamlarımızın ve tacirlerimizin önünü açmalıyız. İşbirliğinde bizim ne olduğumuza değil, insanlığımıza hizmetin nasıl olduğuna bakmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Amasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Gökdere, TSE Başkan Vekili Önder’e Amasya Üniversitesi kampüs alanına kendi adına dikilmiş bir ağacın koordinatlarını gösteren anı belgesi takdim etti. Seminerde ayrıca proje yürütücü Prof. Dr. Metin Yavuz ve Amasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Gökdere de proje hakkında bilgiler verdiler. Seminere TSE Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder’in yanı sıra Amasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Gökdere, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Recep Tapramaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.