Trabzon Sanayi ve İşadamları Derneği 11. Olağan Genel Kurulu Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi.
Hasan Kamil Hayali’nin tek listeyle yer aldığı kongrede yapılan konuşmalarda Trabzon ekonomisinin içerisinde bulunduğu durum masaya yatırılırken teşviğin arttırılması istendi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ortahisar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in konuşmasının ardından söz alan MHP Trabzon Milletvekili ve 1. sıra milletvekili adayı Koray Aydın, Türkiye’nin ekonomisini eleştirirken doların kontrolsüz şekildeki seyri özellikle ihracatçıları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta ise Türkiye’nin 2023 hedeflerine adım adım ilerlediğini belirterek “TSİAD’ı ziyaret ettiğim zaman oradaki genç arkadaşlarımın Trabzon’la ilgili düşünceleri, hayalleri ve 2023 hedeflerini gördüğüm zaman çok keyif aldım. Faiz oranlarıyla ilgili olarak şunu söylemek istiyorum “ faiz oranlarının şu an yüzde 14 olması yatırımcılar açısından yüksek olarak gözüküyor ancak 2002 öncesine baktığımız zaman nereden nereye geldiğimizi görmek istiyoruz. Elbetteki Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için faiz oranlarının düşmesi lazım, yatırımcıların, müteşebbislerin önünün açılması lazım. Yatırımcılara daha fazla imkan sağlanması lazım. Burada 2023 Türkiye’sinde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Türkiyemizde eğer 500 milyar ihracat hedeflerimiz varsa Trabzon’unda payı yaklaşık 5 milyar dolar civarındadır. Ancak bu rakamın 3 kat daha artması lazım şuanda ihracat değerlerine baktığımızda 160 milyar dolara yakın ihracatımız var 2014 rakamlarına baktığımız zaman Trabzonumuzun yanılmıyorsam 1 milyar 364 bin dolar civarında ve Trabzon ihracat rakamları bakımından Türkiye’de 15. Sırada. Biz gelecekte ihracatımızın, sanayimizin, genç iş adamlarımızın önünü açmamız lazım. Ama yeni Türkiye’de güçlü Türkiye’de bakıldığı zaman kendi tankını yapıyor, kendi helikopterini yapıyorsa, uçak gemilerini yapıyorsa, milli piyade tüfeğini yapıyorsa, insansız hava uçaklarını yapıyorsa elbette ki Trabzonumuz’da sanayi yönünden bu gelişmelere ayak uydurması lazım. Trabzon’umuz Türkiye’nin çimentosudur ve böyle bir kentin insanlarının ülkemize bu yönde de katkıları olması lazım. Burada bizim sanayicimizin, iş adamlarının ne kadar zor şartlarda çalışma yaptıklarını biliyoruz. Ama Trabzon insanı çalışkandır. Trabzon insanı vatanını, bayrağını, milletini seven bu uğurda da her şeyini canını bile gözünü kırpmadan feda eden insan topluluğudur. Bu insanlar da elbette yeni Türkiye’nin gelişmelerine ayak uydurması için çok çalışması gerekmektedir” dedi.
Yapılan seçimin ardından TSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Hasan Kamil Hayali seçilirken, asil yönetimi 12 üyeden oluştu.