Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) Güneydoğu Anadolu’da yaptığı yüzde 75’e varan indirimle ilgili, “İnşallah diğer firmalara da örnek olur” dedi.
Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) Güneydoğu Anadolu’da 6 ilde çiftçinin sulama için kullandığı elektrik bedelinde yaptığı yüzde 75’e varan indirimi değerlendirdi.
Konuyla ilgili bilgi veren Hüseyin Sami Çaprak, “Bakanlar kurulu kararıyla artık tarımsal destekler ancak elektrik idarelerinden alınan ‘borcu yoktur’ yazısıyla alınabilir. Bunun alınabilmesi için de firmaların tevazu göstermesi bir şeyler yapması gerekiyor ki tüketiciler bu parayı ödeyebilsinler. Çünkü bu tarımsal destek. Oradaki çiftçi çok önemli bir kriter. Bu çiftçilerin özellikle Güneydoğu’daki, Anadolu’daki çiftçilerimizin yüzde 90’ı kayıt dışı elektrik kullanıyorlar. Bunun çoğunu gündüz vakitlerinde kullandıklar için çok fazla yüklenme oluyor ve buradan çıkan elektrik paraları da diğer tüketicilerimize doğrudan yansıyor. Kayıt dışı elektrik parası olarak burada yapılması gereken öncelikle israfın önlenmesi. Sonrada borçlarının temizlenmesi. Bu borç bütün Türkiye’ye mal edilen bir borç ve bu israf bütün Türkiye’nin devletin hazinesinden giden israf. Çünkü sabah yaptığımız sulamada güneşin etkisiyle buharlaşma oluyor. Çok fazla güneşin alındığı bir yer, buharlaşma çok fazla. Yine aynı şekilde gece sulama yapılması da çok önemli. Gece sulama yapılması demek suyun buharlaşmasının azalması demek. İsrafın azalması demek” şeklinde konuştu.
“Çiftçilerimiz 500-600 metreden su çıkartıyor” diyen Çaprak, “Su çıkarabilmesi için kullandıkları elektrik pompasının elektrik parasını ödemiyorlar. Ödemedikleri bu elektrik parasını da ayrıca taşımada kullanıyorlar. Bu elektriği iki tane klima taktıran mı ararsınız, çok fazla israf var. Bunun önlenebilmesi için muhakkak tabi ki bir indirim yapılması lazım. Güneydoğu Anadolu’ya elektrik veren firma haberlerde gördüğümüz kadarıyla yüzde 75’e varan bir indirim yapmış. Tabi güzel bir uygulama. İnşallah diğer firmalara da örnek olur. Diğer firmalar da bunu bu şekilde uygularlar ve tüketiciye bir kolaylık sağlarlar. Burada ödenmesi gereken para hepimizin cebinden çıkacak. Bir para ödenmesi gereken israf yine hepimizin cebinden çıkan bir şey” dedi.