Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Türkiye’deki tarihi köprülerin aydınlatılmasına örnek teşkil edecek bir projeye imza atacaklarını ifade ederek, Edirne’deki tarihi köprülerin aydınlatacağını söyledi. Vali Şahin, Tunca ve Meriç Köprülerinin aydınlatma projelerinin hazır olduğunu ve toplamda yaklaşık 1 milyon 700 bin liraya mal olacak projenin bir sponsor tarafından karşılanacağını kaydetti.
Edirne Valisi Şahin, kente atanmasının üzerinden henüz 9 ay geçtiğini ancak on buçuk yıldır çözüme kavuşturulamayan, köprüleri aydınlatma projelerinin her ikisinin de Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayından geçtiğini belirtti.
Kente atanmasının ikinci ayından itibaren üzerinde durduğu ve çok önemsediği 3 konudan birisinin köprülerin aydınlatılması olduğuna değinen Vali Şahin, “Sayın Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu da belki de bana 7-8 kere “Vali bey bu köprüler ne oldu?”, “Bunların aydınlatılması ne oldu?” diye sormuştur. Tabi ki değerli arkadaşlar, bunlar bilgisayar tuşuna basılır gibi basılıp hemen netice anında alamıyorsunuz. Bu süreç bayağı uzun bir süreç, ben Anıtlar Kurulu müdürüne dedim ki, “Bu süreç ne kadardır”, dedi ki bana “on buçuk yıldır köprülerin aydınlatılması konusu gündem. Beş buçuk yıldır da yoğun olarak gündemde. Projeler geliyor, gidiyor ve netice yok” dedi.
ABD’DE BEYAZ SARAYI AYDINLATAN FİRMA KÖPRÜLERE SPONSOR OLDU
Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan payitaht kent Edirne’de, tarihi köprülerin aydınlatılması son 14 yılda yapılan onlarca ihale ve projeye rağmen bir türlü gerçekleştirilememişti. Kentte göreve başladığı tarihten itibaren karanlıkta olan tarihi köprülerin ışıklandırılması için yoğun çaba harcayan Vali Şahin, son hazırladıkları Tunca ve Meriç Köprüsü projesinin, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayından geçtiğini söyledi. Vali Şahin, tarihi köprüleri aydınlatma projesi için 2 firmayla görüştüğünü hatırlatarak, “Ben de iki firma ile görüştüm. Geldiler yaptılar, ettiler ret edildi ve en sonunda dedim ki “ABD’de beyaz sarayın aydınlatmasını hangi firma yapıyor, bunu bulalım” dedim ve araştırdık firmayı bulduk. Firmayı bulunca kendilerini davet ettik. Onlarda iki, üç kez geldiler. Kurul yetkilileri ile görüştüler. Devamlı takip sonucu, sonuç gayet mükemmel oldu. Ve bu taş köprülerin aydınlatma işi hem Edirne’de gerçekleşiyor hem de diğer taş köprülere örnek olması bakımından karar yazıldı. Tabi ki bu da beni sevindirdi. Mayıs’ın ilk haftası çalışmalar başlayacak. Şu anda ABD’den bütün siparişler verildi. Şu anda gemiyle bir aylık bir sürede geliyor. Ve bu malzemeler suya dayanıklı tamamen pas tutmayan suyun içinde ışığını yönlendirecek LED ışıklı aydınlatma olacak. Kurul son derece beğendi” diye konuştu.
"İLK OLARAK TUNCA KÖPRÜSÜ AYDINLATILACAK"
Tarihi Tunca Köprüsü’nün aydınlatma projesini, ABD’de Beyaz Saray’ın aydınlatma işlerini de yapan Philips tarafından sponsorize edileceğini belirten Vali Şahin, “Bu aydınlatma ilk Tunca Nehri’nde 300 metrelik bir bölümünde aydınlatmayı sağlayacağız. Hemen akabinde Meriç Köprüsü’nün de aydınlatma projesi de onaylandı. 2 ay içerisinde o da tamamlanacak. Ve böylece önümüzde 4 ay içerisinde veya 5 ay içerisinde 2 köprünün de aydınlatma işlerini tamamlamış olacak. Böylece on buçuk yıldır yapılamayan bir türlü üstesinde gelinemeyen husus gerçekleşecek. O bakımdan ben çok sevinçliyim. İnşallah beraberce 25 Mayıs’ta bu köprülerin ilk aydınlatmasını gece töreniyle orada sayın Sağlık Bakanımızı da davet ederek, sizlerin gözleri önünde göreceğiz. İnşallah beğeneceğinizi umuyorum” ifadelerini kullandı.
"TAŞ KÖPRÜLER ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILACAK"
Tunca Köprüsü’nün 300 metrelik bölümünün 600 bin Tl’ye, 600 metrelik Meriç Köprüsü’nün de 1 milyon 100 bin TL’ye maliyet edileceğini ve mobeselerinin de takılacağını belirtti. Edirne’yi Karaağaç Mahallesi’ne bağlayan Karaağaç Köprüsü’nün açılmasıyla birlikte her iki taş köprüyü de araç trafiğine kapatarak sadece yaya, bisiklet ve faytonların geçişine izin vereceklerini sözlerine ekledi.