Manavgat ve çevresinde, turizm sektöründe personel ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Manavgat Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve Trendy Oteller Eğitim Kalite Sistemleri ve Yiyecek İçecek Koordinatörü Hamza Yalçın, turizm sektöründe daha önceki yıllarda yaşandığı gibi bu yıl da insan kaynakları yani personel sıkıntısının çok daha fazla yaşanacağını belirterek, bölgede otel sayının hızla arttığını, artan personel ihtiyacının ise eleman yetiştirme yoluyla değil, komşu otelin elemanını üç kuruş fazla vererek işe alma yoluyla giderilmeye çalışıldığını söyledi.
Turizm eğitimi veren okulların da personel istihdamı konusunda önemli kaynaklardan biri olduğunun altını çizen Yalçın , Turizm eğitimi veren okullardan, istihdam fuarlarında görüşmeler yapılarak personel bulunduğunu kaydetti.
KOMŞUNUN PERSONELİ İŞE ALINIYOR
Okullarda öğrencilerin aşçı, garson, barmen, resepsiyonist, komi olarak eğitim aldıklarını ifade eden Yalçın, “Otelde sezon ortasında personel almaya başlıyorlar. Müşterilerin en yoğun olduğu dönemlerde. İnanın aşçılık son sınıf öğrencileri, hepsi usta, alın alakart restaurantta çalışsın, mutfaklarda hepsinde. Çünkü uygulamalı eğitimi tüm okullar görüyor. Dolayısıyla sektör kalifiye personel açığını rahatlıkla buradan kapatabiliyor. Turizm sezonu biraz yoğunlaşınca oteller kapıdan geçen herkesi işe almaya kalkıyor bu anlamda kalite düşüyor. Dolayısıyla aldıkları o personeli yetiştirmeye eğitim vermeye kalkıyorlar. Bu da zaman kaybı. Kimisi yetişmiyor zaten, temel bilgisi yok. Onun için turizm eğitimi veren okullarda açılan istihdam fuarlarına katılıp görüşmeler yaparak işletmelerine almaları lazım bu kalifiye elemanları. Bölgemizde gerçekten personel açığı çok fazla bunun için işletmeler kendi bünyelerinde de personel yetiştirme anlamında çaba sarf etmeliler. Bu sene inanıyorum Antalya genelinde personel açığı daha çok büyüyecek. Çünkü eğitime yatırım yok. Sektörün eğitim alanında ciddi anlamda katkı yapması lazım. Bölgemizde her yıl yeni oteller yapılıyor en küçük otele 400 personel lazım. Nereden bulacak? Herkes bu sefer komşusundan almaya kalkıyor. Yan otelde çalışana 100, 150 TL fazla verip alıyorsunuz. Bu da bir çözüm değil. Bunun çözümü gerçekten eğitim ile kalifiye eleman yetiştirmek. Oteller alt yapılarını eğitim anlamında sağlam bir şekilde kurmaları lazım. Bölgemizde bu şekilde yapan azda olsa işletmeler var. Bunu genele yaymak lazım” diye konuştu.