Ramazan ayında vücudun tuz ve su dengesine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; bugüne kadar vakıf bünyesinde yapılan çalışmalarda böbrek sağlığı ve beslenme alışkanlıkları konusunda önemli bir yol kat ettiklerini belirterek “Özellikle aşırı tuz ve şeker tüketimi önüne geçmek ve yeterli su tüketmek gibi hayati önem taşıyan konularda kampanyaları devam ettiriyoruz. Ramazan boyunca sadece böbrek sağlığı açısından değil; kas, deri, sindirim ve boşaltım sistemi için de hayati derecede öneme sahip olan su, günlük beslenmede öncelikle ele alınması gereken besin öğelerinin başında gelmelidir” dedi.
Sağlık olmadan oruç farzının yerine getirilemeyeceğine dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, hemodiyaliz hastaları ve böbrek fonksiyon bozukluğu fazla olan hastaların sağlıkları tehlikeye gireceğinden, oruç tutmamaları konusunda uyarıda bulundu. TBV Başkanı Erk; kişilerin iftar-sahur arasında bol sıvı almaları, yeterli beslenmeleri, hayati ilaçlarını doz - saat ayarlaması yaparak mutlaka kullanmaları ve yeterli uyku ile dinlenmelerinin son derece yararlı olacağını belirterek “Ayrıca, böbrekler açısından bir hastalığı söz konusu olmayan bireylerinde böbrek sağlığını tehlikeye atmamak adına aşırı tuz tüketimi ve yetersiz su tüketimine ayrıca özen göstermeliler” diye konuştu.
Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin de; böbreklerinde basit kist, küçük kum veya taş, idrar yolu enfeksiyonu veya fonksiyonu hafif azalmış hastaların rahatlıkla oruç tutabileceklerinin altını çizdi. Görçin, “Böbrek yetmezliği ile ilgili tansiyon ve şeker hastalarının, polikistik böbrek hastalığı ve tek böbrekli olanların, iki taraflı tedavi ettirilemeyen böbrek taşı olanların, çocukken ciddi böbrek hastalığı geçirenlerin yanı sıra, idrarın mesaneden yukarı kaçtığı reflü hastalığı, böbreklerden aşırı protein kaçağına neden olan hastalıklar ve ailevi akdeniz ateşi ile bazı romatizmal hastalıkları yaşayanların risk altında olduğunu” belirtti.
Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin; böbrek yetmezliği ile ilgili sebeplere bakıldığında en büyük iki hastalığın şeker ve tansiyon olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Bizim ünitemizde hemodiyalize giren 250 hastanın 150’si şeker ve tansiyonun sebep olduğu böbrek yetmezliğidir. Bu hastaların bir kısmı diyaliz hastası olur. Şeker ve tansiyon ne kadar iyi kontrol edilirse böbrekler o kadar az etkilenir. Sağlıklı insanların bu amaçla özellikle tuz ve şekerden uzak durması gerekmektedir. Ailesinde yüksek tansiyon ve şeker olan kişilerin aralıklı tetkik yaptırması, diyete dikkat etmesi ve iki hastalığı ortaya çıkaran obeziteden kaçınması gerekir.”