ANKARA (İHA) – “Kazak Hanlığı 550. Yıl” konferansında TÜRKSAV 19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri de sahiplerini buldu.
Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) tarafından Kazakistan Büyükelçiliği’nde “Kazak Hanlığı 550. Yılı” konferansı düzenlendi. Konferansa Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tuymebayev, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Türk Akademi Başkanı Darhan Hıdırali, TÜRKSAV Başkanı Yahya Akergin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve diğer yetkililer katıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan, Türkiye ile Kazakistan’ın iki deniz gibi olduğunu söyleyerek, bu denizlerin kanallarla birbirine bağlı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Turan, “Amerika Birleşik Devletleri 200. yıl dönümünü 1974’de kutladı. Bu devlet şiddetle bir konuya ihtiyaç duyuyor, tarih. Tarih, parayla satın alınmaz, ordularla ele geçirilmez, çoğunlukla ortaya çıkarılmaz, tarih zamanla yaşanarak ele geçirilir” dedi.
Türk Akademi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali ise, ortak Türk tarihi kitabı hazırladıklarını belirterek, Türk tarihinin bütün olduğu esasından hareket ettiklerini ifade etti. Hıdırali, “Kazak gerçekten hür insan anlamına geliyor. Kazak, bu hanlığın bir tarihidir. Halk olarak Türk tarihi içinde binlerce yıllık tarihe sahiptir” diye konuştu.
Kazakistan Büyükelçisi Tuymebayev, Kazak Hanlığı’nın 550. yıl dönümünü ve bağımsızlık anayasalarının 20. yılını kutladıklarını hatırlatarak, “Her ne kadar Kazakistan Cumhuriyeti bağımsızlığını 24 yıl önce kazandıysa da Kazakların devletleşme süreci derin bir geçmişe sahiptir” ifadelerini kullandı.
Kazakistan’ın devlet haline gelmesinin 1465 yılına dayandığını belirten Tuymebayev, “Kazak Hanı’nın ilk döneminde ve tüm dönemlerde bizler ecdatlarımızın bize miras bıraktığı hoşgörü, uyum ve barış prensiplerini koruyarak ilerletme çabasındayız. Kazakistan toprakları farklı medeniyetlerin gelişim süreçlerine sahip olmuştur” şeklinde konuştu.
Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci, Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin sahip olduğu sivil toplum kuruluşu sorumluluğu ile Türk dünyası kurultayları organize ettiğini kaydederek, Türk İslam coğrafyasında Türk-İslam şehirleriyle yakından ilgilendiğini aktardı. Demirci, “Almati İslam, Kültür Başkenti’ sempozyumu ve şenrengizi çerçevesinde Türk milletinin İslamiyet’i kabul ettiği Talas diyarına gideceğiz. Orada Kazak Hanlığı’nın 550. yılını bulan keşifleri beraber izleyeceğiz, arkeolojik kazıları göreceğiz” diye konuştu.
TÜRKSAV Başkanı Yahya Akergin, Orta Asya için Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun önemine değinerek, dünyanın kadim milletlerinin sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini ve bunlardan birinin Türk milleti olduğunu söyledi. Türk dünyası kervanın yürüdüğünü belirten Akengin, “Bize ‘Ne mutlu Türküm diyene’ mutluluğundan geri bırakacak bir güç tanımıyoruz. Asla ırkçı, şövenist değiliz. Millet büyük bir kültür demektir, Türk milleti de büyük bir kültürün adıdır. Türk çatısı altında yaşayan devletler, dalgalanan bayraklardır” şeklinde konuştu.
TÜRKSAV 19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri’ni alan isimler ise şöyle:
“Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tuymabayev, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, TİKA Başkanı Serdar Çam, Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, TÜRKSAV Başkanı Yahya Akergin, Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Atar, Hazar Strateji Enstitüsü, AZTV, TRT Avaz, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Haydar Çakmak, Bizim Külliye Edebiyat Dergisi, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, Türk Akademi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Yazar Todur Zanet, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Cunusov, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz.”