Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı 21 ilde faaliyet gösteren Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde (TOHM) 17 branşta toplam 857 sporcu hazırlıklarını sürdürüyor. Geleceğin şampiyon adaylarını hazırlayan, bir anlamda Türk Sporu’nun geleceğini şekillendiren antrenörler ise madalyonun diğer yüzü. TOHM’larda görev yapan antrenörlerin ortak hayali, olimpiyatlara sporcu gönderip, Türk sporunun lokomotifi olmak.
“ANTRENÖRLERİMİZE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birinci hedefin 2016 Rio Olimpiyatları olduğunu ancak şimdiden 2020 ve 2024 için bir program hazırlamaya başladıklarını belirterek, TOHM’ların önemine işaret etti.
TOHM’da görev yapan antrenörlere büyük görev düştüğünü ve antrenörlerin bu bilinçle önemli görevler üstlendiklerini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Federasyonlarımızla, spor kurullarımızla yapacağımız inceleme, özellikle de yetenek taramalarından elde edeceğimiz verilerle beraber, kulüplerimiz ve antrenörlerimizle şimdiden 2020 ve 2024 için çalışmalara başlıyoruz” diye konuştu. Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“2016’ya bir seneden fazla bir zaman var. Alınan belli bir yol, bundan sonra da alınacak bir yol var. Antrenörlerimizin özverisiyle çalışmalarımız sürüyor. Biz en iyi şekilde hazırlanıyoruz. Planımız, programımız hazır.”
120 ANTRENÖR CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın belirli kriterler dahilinde seçtiği TOHM antrenörleri, özverileri ve bilgi birikimiyle 2016, 2020 ve 2024 Olimpiyat Oyunları’na sporcuları hazırlıyor. TOHM projesi ve antrenörleri sayesinde yeni nesiller, Türk sporu adına önemli başarılar elde edecek. Olimpiyata sporcu yetiştiren TOHM antrenörleri, sporcuların performans gelişimine katkı sağlarken, onların sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi konusunda da yardımcı oluyor.
Ankara, İzmir, Samsun, Diyarbakır gibi toplam 21 ilde, 17 farklı olimpik branşta faaliyet gösteren TOHM’larda çalışan 120 antrenör, yetiştirdikleri sporcularla Türk sporuna yön veriyor. Bu antrenörlerden bazıları Gençlik ve Spor Bakanlığı resmi internet sitesine TOHM projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“HEPİMİZ AYNI HEDEFE ODAKLANDIK”
Kocaeli TOHM Eskrim Antrenörü Erdoğan Kızıldağ, TOHM ile branş antrenörlerinin üzerindeki yükün hafiflediğini ve çalışmaların daha verimli hale geldiğini belirterek, “Teknik taktik çalışmalarımızı yaparken aynı zamanda diyetisyen, masör, psikolog, kondisyonerlik görevlerini de icra etmek zorunda kalıyorduk. TOHM’da ise antrenörler diğer eğitimci ve teknik kadro ile iletişim halinde bulunarak sporcuyu daha ileriye taşıyacak plan, program ve çalışma zamanına sahip oluyor. En önemlisi ise bakanımız Çağatay Kılıç ve TOHM sayesinde biz antrenörlerden velilerimize ve sporcumuza kadar aynı hedefe odaklanma, ayını ruhu taşıma imkanı sağladık” diye konuştu.
“PROFESYONELLİK VE VERİLEN EMEK, MEYVESİNİ VERECEK”
TOHM sayesinde sporcuların hedef ve amaçlarını kavrayıp kendilerini özel hissettiklerini söyleyen Kızıldağ, şöyle dedi:
“2004 ve 2008 Olimpiyat oyunlarının kapısından dönmüş eski milli sporcu olarak benim ve eskrime gönül veren herkesin en önemli hedefi, ilk olarak 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarına katılım, 2020 ve 2024 olimpiyat oyunlarına katılmak ve madalya almak. Şu anda Kocaeli ve Mersin ili TOHM eskirim çalışmalarına 40 sporcu katılıyor. Haftanın 6 günü çalışmalarımızı sürdürürken durmaksızın milli takım müsabakalarını takip ediyoruz. Projenin getirmiş olduğu profesyonellik ve verilen emek, meyvesini kısa sürede verecek. TOHM merkezlerine talep patlaması yaşanacak.”
“TÜRK SPORU İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE İÇİNDE YER ALIYORUM”
Kayseri TOHM İtalyan Yüzme Antrenörü Corrado Rosso ise “Türk sporunda, sporcularında ve antrenörlerinde kaliteyi artırmak, 2020 ve sonraki olimpiyatlara sporcu yetiştirmek için önemli bir projenin içinde yer alıyorum. Sporcularımızın çalışmaları ve gelişimleri açısından çok yararlı. Özellikle sporcuların beslenmeleri, okul ve servis sorunlarının çözülmesi antrenmanlara daha kolay adapte olmalarını sağlıyor” diyerek TOHM hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
2020’YE KAYSERİ TOHM’DAN 3 YÜZÜCÜ
Yüzmede TOHM’un faydalarını önümüzdeki birkaç sene içerisinde almaya başlayacaklarını belirten Rosso, “Burada esas nokta yapılan antrenmanlar, antrenman kalitesine sporcuların uyumu ve TOHM’un destekleri. 2020 olimpiyatlarına Kayseri THOM’dan en az 3 sporcu katılacak durumda. Bu sporcular sayesinde Türkiye’de yüzme branşındaki antrenör, sporcu ve veli algısı değişecek, her antrenör ve sporcu çalışmalarımızı örnek alacak. Böylelikle Türkiye, yüzme branşında hızla gelişecek ve yüzme Türkiye’nin lokomotif sporu olacak” dedi.
TOHM’DAN ÖNCE 1.5 TOHM’DAN SONRA 7.5 KİLOMETRE KULAÇ
TOHM’dan önce sporcuların günde 1.5 saatte 1.5 kilometre yüzdüğünü söyleyen Rosso, şimdi ise sabah ve öğleden sonra 3’er saat olmak üzere günde 7.5 kilometre yüzdüklerini havuzu ve zamanı çok verimli kullanabildiklerini ifade etti.
“HAYALLERİM GERÇEK OLDU”
Kocaeli TOHM Atıcılık antrenörleri Emre Güray da yüksek maliyetli spor dalı olan atıcılığın TOHM sayesinde yetenekli insanların yapabileceği bir branş olmasını sağladığını söyledi. Güray, TOHM’dan önce sporcuların kulüplerinde düzenli antrenman yapabilme imkanları olmadığını belirterek, “Sporcularımızın bazıları antrenman yapmak için 300 kilometre yol yapıyorlardı. Sporcular gereği kadar değil, ailelerinin yapabildikleri destekleri kadar antrenman yapabiliyorlardı” dedi.
TOHM projesinin antrenör olarak kendisine kazandırdıkları değerlendiren Güray, şöyle konuştu:
“TOHM projesi düzenli olarak sporcularımla antrenman yapabilme şansını yakaladığımda ne kadar faydalı olabileceğimi kendime gösterdi. Disiplinli çalışmamı sağladı. Ulusal başarılardan uluslararası başarılara geçmemde iyi bir basamak oldu. Hedefim her zaman yeni sporcular yetiştirmek, yeni yetenekleri ülkemiz sporuna kazandırmak ve tüm spor adamlarının hayali olan olimpiyatlarda madalya kazanmak. TOHM ile birlikte hedeflerimde yükseldi, hedeflerimin birçoğu hayal olmaktan çıktı, gerçek oldu. Bir antrenör olarak antrenmanlarda uygulamak istediğim ama imkanlardan dolayı uygulayamadığım antrenman metotlarımı uygulama şansı yakaladım.”
Güray, TOHM sayesinde atıcılıkta çıtanın yükseldiğini ve Türkiye’de ilk kez atıcılık sporuna yönelik gerçek bir proje yapıldığını vurgulayarak, bu sporcuların en az 2020 yılında dünyada söz sahibi olacaklarını söyledi.
“HALTERDE BİLİNÇLİ SPORCULARI ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”
Konya TOHM Halter Antrenörü Talat Ünlü ise TOHM’a olan ilginin her geçen gün arttığını ve TOHM’a katılmak isteyen sporcu sayısının ve aile taleplerinin çoğaldığını dile getirerek, “TOHM ile birlikte sporcular düzenli antrenman yapma imkanı buldular. Ekonomik destek ile birlikte sporcuların bir çok problemlerinin ortadan kalkmasıyla daha iyi motivasyonla çalışma imkanı buldular” dedi.
Halter çalışmalarının Gaziantep ve Konya’da devam ettiğini söyleyen Ünlü, şöyle konuştu:
“Olimpiyat Oyunlarına ülkemizi temsil edecek ve madalya kazanacak olan sporcuların TOHM’larda yetiştireceğiz. Özellikle bilinçli bir sporcu topluluğunu ülkemiz sporuna kazandıracağız. Genelde dar gelirli çevrenin çocuklarının haltere ilgi göstermesinden yola çıkarak TOHM’un sağlamış olduğu eğitim, barınma, giyim, malzeme ve sporculara ödenen maddi destek, aileleri ikna etme konusunda kolaylık sağladı. TOHM sporcu sayımızın artmasına, daha yetenekli sporcularımızın ortaya çıkmasına imkan verdi. TOHM’un devamlılığıyla birlikte 2020 Olimpiyatları’na TOHM’lardan sporcu mutlaka gidecektir. Daha sonraki olimpiyatlara da katılan sporcu ve madalya sayımızın artışını hep birlikte göreceğiz.”