Ege Denizi’nde uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu icra eden Türk savaş uçaklarına Yunanistan’a ait savaş uçakları tarafından tacizde bulunuldu. Yürürlükteki angajman kuralları gereği Yunan uçaklarına Türk savaş uçakları tarafından anında karşılık verildi.
Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, dört adet F-4E ve dört adet F-16 uçağı ile Ege Denizi’nin uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu icra edildiği belirtildi.
Bu uçuşlar esnasında, Yunanistan’a ait dört adet F-16 uçağı tarafından, iki adet F-4E ve iki adet F-16 uçağına, 14.37-15.04 saatleri arasında, toplam altı dakika süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edildiği belirtildi.
Öte yandan, bir deniz karakol uçağı, Ege Denizi’nde uluslararası hava sahasında, Etkin Çaba Harekatı’na yardımcı destek keşif gözetleme uçuşu icra ettiği kaydedilen açıklamada, anılan uçağa, Yunanistan’a ait iki adet F-16 uçağı tarafından saat 15.23’ten itibaren dört ayrı zaman diliminde toplam bir dakika 51 saniye süre ile radar kilidi atılmak suretiyle tacizde bulunulduğu bildirildi.
Açıklamada, yürürlükteki angajman kuralı gereği söz konusu tacizlere, Türk F-16 uçakları tarafından karşılık verildiği belirtildi.
Dört adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edildiği ifade edilen açıklamada, bu uçuşlar esnasında, Hatay üzerinde “Hava Muharebe Devriye Görevi” icra etmekte olan bir adet F-16 uçağına, Suriye’de konuşlu SA füze sistemleri tarafından, saat 09.39’da, 25 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulduğu bildirildi.