Türkiye Barolar Birliği (TBB)’nin 33. Olağan Mali Genel Kurul toplantısı Van’da başladı.
Rescate Hotels Van’da düzenlenen mali genel kurul toplantısında Van Baro Başkanı Murat Timur’un açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, geçen süre içinde avukat meslektaşlarının darp edildiğini, saldırıya uğradığını, fiili saldırılara maruz kaldıklarını, özel güvenlik görevlileri tarafından hastanelik edildiklerini belirtti. Türkiye’de örgütlü gücü bulunan ve haklarının peşinde koşan avukatların birçok sorunla karşılaştığını bildiren Feyzioğlu, "Bir ülkede avukatların başına bunlar geliyorsa, avukat olmayanların başına nelerin geldiğini artık tahmin bile edemiyoruz. Bu saldırılara karşı barolarımız omuz omuza mücadele etmektedir. Adalet mekanizmasına yaşanan güvendeki büyük düşüş ve siyasi atmosferin hiç olmadığı kadar kutuplaşması avukatları sistemin aksaklığının mağduru yapmaktadır. Barolarımız her meslektaşımızın başında bir polis bulunmasını sağlayamaz ama esasa müessir olan çözüm kuşkusuz adalet mekanizmasını adalet dağıtır hale getirmek ve toplumdaki keskin dili sona erdirmek olmalıdır" dedi.
Hakkında dava açılan baro başkanlarının dava tarihlerini anons eden ve hepsini takip edeceklerini kaydeden Feyzioğlu, “77 milyon yurttaşımız insan hakları ve katılımcı çoğulcu demokrasinin sağladığı eşit vatandaşlık paydasında zulmün her türlüsünden arındırılmış güzel ülkemizde bir büyük biz olarak yaşayacak. Bu tarihi kucaklaşmayı sağlayacak olan ortak lisan şu an sadece biz hukukçuların sahip olduğu lisandır. Bu lisan, hak, hukuk, adalet ve demokrasinin evrenselleşmiş ilkeleri ve hukukun üstünlüğüdür. Türkiye’nin her yerinde aynı insan hakkı için mücadele etme kararlılığı içindeyiz. Türkiye Barolar Birliği hiç bu kadar önemli bir tarihi sorumluluğun altına girmemişti. Bu tarihi sorumluluğu el birliğiyle götürmekten onur duyuyorum" ifadelerini kullandı.
Önceki dönemlerde Türkiye Barolar Birliği’nin organlarında görev yapan avukatlara plaket verildiği toplantı, diğer gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.
Kurula, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, tüm illerin baro başkanları ve delegeler katıldı.