Türkmenistan Türkmen Atları Devlet Birliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde uygulamaya konulan “Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi” kapsamında Türkmen binicilere eğitim verildi.
TİKA tarafından 2017 yılında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenecek olan Asya 2017 Olimpiyat Oyunları’na hazırlık çerçevesinde Binicilik Engel Atlama Yarışları’nın organizasyonu, parkur düzenlenmesi, at ve binici yetiştirme, yarışmaya hazırlama metotlarının öğretilmesi ve atların sağlık kontrolü eğitimlerinin düzenlenmesi amacıyla Uluslararası Binicilik Federasyonu’nun (FEI) üyesi ve Türkiye Binicilik Federasyonu uzmanları tarafından Türkmenistan’da eğitim programı düzenlendi. Eğitim programı vesilesiyle Türkmenistan’a gelen uzmanlar tarafından Uluslararası Ahalteke Atçılık Spor Kompleksi ve Aşkabat Atçılık Spor Kompleksi’nde 20 öğrencinin katılım sağladığı teorik ve pratik eğitimler verildi. Teorik olarak FEI branşları, ahır ve at malzemelerinin (eyer, başlık, vb.) bakımı, pratik olarak malzemelerin ata uygulanması ve ayarlanması, at binişi ve üzerinde doğru oturuş teknikleri, tırnak bakımı ve temizliği konuları işlendi. Uluslararası Atçılık Spor Merkezi’nin Spor Okulu Binicilik dershanesinde ise mekanik at uygulamalı binicilik eğitimi, ata oturuş, sevk ve idare farklılıklarının detayları, yarışmalar, yarışma parkurları ve kullanılan engeller ile engel çeşitlerinin tanıtılması slayt ve video gösterileri eşliğinde anlatıldı.
2017 Olimpiyatları’na hazırlık kapsamında veterinerlik hizmetleri, karantina ve laboratuar hizmetleri konularında işbirliği devam edecek.