Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili görülen davada tutuksuz yargılanan sanık vardiya amir yardımcısı Coşkun Derici, “Benim dava dosyasına girip, benimle aynı konumda ama başka vardiyada çalışan Refik Bostancı’nın dosyaya girmemesi adaletsizlik oluyor” dedi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın birinci duruşmasının 4’üncü oturumunda, son olarak tutuksuz sanıklardan Harun Güneş ve Coşkun Derici savunma yaptı. Coşkun Derici savunmasının sonunda, “Benim dava dosyasına girip, benimle aynı konumda ama başka vardiyada çalışan Refik Bostancı’nın dosyaya girmemesi adaletsizlik oluyor. Aynı sınıftan mezun olduk, aynı konumdaydık” diye konuştu.
“BAZI ARKADAŞLAR TERLEMİYORDU”
Madende çalışmadan önce eğitime tabii tutulduklarını yaklaşık iki ay da oryantasyon süresi geçirdiklerini söyleyen Derici, risk analizi sorumluluğunun olmadığını, bu sorumluluğun B sınıfı iş güvenliği uzmanlarında olduğunu ve kendisinin belgesi olmadığını kaydetti. Sensör verilerinde 50 PPM’in üzerindeki değerlerle ilgili konuşan Derici, “Yangın varsa sabit sensörün değerinin sürekli artması lazım. Kömür sürekli yanar. Açığa çıkan gaz artma eğilimine gider. Değerin düşmesine izin vermeden top atımına devam edilirse değerin düşmesi zaman alabilir. Havalandırma konusunda da yetkim yok. İçerideki işçiler terliyorlardı. Ben de terliyordum ama bazı arkadaşlar terlemiyordu” ifadelerini kullandı. Madenci aileleri ise işçilerin içeride sıcaktan yandıklarını söyledi.
“ÇAKALLARA KUZU EMANET ETMİŞİZ”
Derici, maden kazasını babası vasıtasıyla televizyonlardan öğrendiğini, ilk gün madene inmediğini, ikinci gün de annesinin ‘zaten baban indi, sen de inersen haber alamam’ dediği gerekçesiyle yine madene inmediğini söyledi. Bunun üzerine madenci aileleri “Çakallara kuzu emanet etmişiz. Ailen seni korumuş ama biz koruyamadık” diye tepki gösterdi.
“YETKİM YOK”
Tutuksuz sanıklardan Vardiya 1’de pano sorumlusu olan Harun Güneş ise hakkındaki suçlamalarda sorumluluk yetkisinin olmadığını, görevinin iş güvenliğine uygun olarak devam ettirmek olduğunu ifade etti. 2013 yılının Haziran ayında işe başladığını ancak maskesinin hiç kontrol amaçlı bakılmadığını savunmasına ekledi.
Mahkeme, tutuksuz dört sanığın da savunmasının ardından 20 Nisan tarihine ertelendi.