Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Doğu Ukrayna’daki çatışmalarda yararlanan askerlere tedavi hizmetini veren Dnipropetrovsk Askeri Hastanesi’ne tıbbi ekipman desteğinde bulunuldu.
TİKA, Ukrayna’nın sağlık sektöründeki destek faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. TİKA tarafından gerçekleştirilen Sağlık ve Diğer Sosyal Hizmetlere Destek Projesi kapsamında çatışmaların hüküm sürdüğü Doğu Ukrayna’da yaralanan askerlerin tedavi gördüğü Dnipropetrovsk Askeri Hastanesi’ne çok fonksiyonlu ultrason cihazı desteğinde bulunuldu.
TİKA tarafından temin edilen cihaz düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) ValeriyaLutkovska, Dnipropetrovsk Vali Danışmanı GlibPrıgunov, Basın ve Halkla İlişkilerden sorumlu Dnipropetrovsk Vali Danışmanı VitaliyLitvin, Dnipropetrovsk Askeri Hastanesi Başhekim Yardımcısı OlegPolyakov ve Ukrayna TİKA Koordinatörü Hacı Bayram Bolat katıldı.
Törende konuşan Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Lutkovska, TİKA ile verimli işbirliği içerisinde bulunduklarını belirterek, insan haklarının korunması meclis kontrolü misyonu kapsamında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında hastanedeki ultrason cihazının 19 senedir kullanıldığını dolayısıyla miladını doldurduğunu öğrendiğini ve hemen TİKA’ya destek başvurusunda bulunduğunu söyledi. Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Lutkovska, hastanede ihtiyaç duyulan ekipmanın TİKA tarafından en kısa zamanda temin edildiği için minnettarlığını dile getirdi.
Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Dnipropetrovsk Vali Danışmanı Litvin, Türkiye ile Ukrayna arasında dostluk ilişkilerinin tarihi derinliğe dayandığının altını çizdi. Litvin, geçtiğimiz sene içerisinde bölgedeki sağlık kurumlarında 7 binden fazla yaralı askere hizmet verildiğini ve dolayısıyla tedavi kalitesini pekiştirebilmesine yol açan her yardım için minnettar olduğunu dile getirdi.
Olağanüstü şartlar altında çalışmak zorunda kalan hekimlerin doğru tanı koyulmasının önemine dikkat çeken Dnipropetrovsk Askeri Hastanesi Başhekim Yardımcısı Polyakov, “Ülkemizin doğusundaki çatışmalar nedeniyle tanı konulmasında özel standartlar uygulanmaktadır. Bu ultrason cihazı sayesinde tüm organ ve sistemlerde inceleme yapmaktan ziyade yoğun bakım ve ağır hastalara bakım ünitelerindeki hastalara çeşitli tedavi taktiklerin uygulanması mümkün olacak” diye konuştu.
Ukrayna TİKA Koordinatörü Bolat, 1997’den bu zamana kadar TİKA’nın Ukrayna projeleri hakkında kısa bilgilendirmede bulunarak Ukrayna’nın istikrarı Karadeniz Havzasının istikrarı anlamına geldiğini belirtti. Bolat ayrıca, Doğu Ukrayna’daki çatışmalarda mağdur olan insanlara yönelik olarak TİKA tarafından birçok projenin gerçekleştirildiğini söyledi.
Dnipropetrovsk Vali Danışmanı Prıgunov, ileride işbirliğinin devam edileceğine ümidini paylaşarak TİKA’ya minnettarlığını dile getirdi.