Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüşen İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, avukatların aranması konusunda nihai çözüm için pazartesi günü yeni bir görüşme yapılacağını söyledi. Kocasakal, “Kimsenin avukatları test etmeye hakkı yoktur. Bunu da tavsiye etmem” dedi.
İstanbul Adliyesi’nde avukatların aranmasına ilişkin yaşanan gerginlikler üzerine adliyeye gelen İstanbul Baro başkanı Ümit Kocasakal, Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından adliye önünde açıklama yapan Kocasakal sorunun çözümü için Pazartesi günü öğleden sonra çözüm için bir görüşme daha yapacaklarını açıkladı.
Görüşmenin ardından baro yönetimi ile basın mensuplarının karşısına çıkan Kocasakal “Dünden itibaren başlayan ve bugünde artarak gerçekleşen fiziki saldırı darp, çevik kuvvet müdahalesi meslek saygınlığına ve onuruna aykırı davranışlar bana ulaşınca dersimi yarıda keserek buraya geldim durumu saptamak ve gerekli girişimlerde bulunmak üzere. Buraya geldiğimde olay yerine gelen çevik kuvvet ekiplerinin ellerinde kalkanlarla Baro başkanı olarak ben ve yönetim kurulu üyelerine fiziken müdahalede bulunduğunu gerçeğini size aktarıyorum” dedi.
“AVUKATLAR OLAĞAN ŞÜPHELİ DEĞİLDİR”
“Baro başkanına ve yönetim kurulu üyelerine bunu yapmaya cesaret eden bir gücün avukatlara vatandaşlara neler yapabildiğiniz tahmin etmek zor değildir” diyen Kocasakal daha sonra şöyle konuştu: “Avukat arkadaşlarımız amirim deyimi ile süpürme operasyonu gerçekleşmiş ve avukatlar adliye dışına çıkarılmıştır. Kimsenin avukatları bu şekilde test etmeye hakkı yoktur. Bunu da tavsiye etmem. Hepimizi derinden üzen acı olay sebebiyle bu olayın oluşunda avukatların avukatlığın hiçbir rolü yoktur. Adliyenin güvenlik zaafı avukatların adliyeye girişine indirgenemez. Bu adliyeye en güvenli giren avukatlar. Bizler taklidi mümkün olmayan çipli kartlarla adliyeye giriyoruz. Avukatlar olağan şüpheli değildir. Potansiyel bir suçlu olarak gösterilemez. Adaletin dağıldığı yerde adliyenin ve adaletin bir parçası olan tıpkı hakim savcılar gibi yargı görevi yapan avukatlara bu şekilde muamele edilemez.”
“SORUNUN KÖKLÜ ÇÖZÜMÜ İÇİN PAZARTESİ GÜNÜ BİR GÖRÜŞME YAPILACAK”
Soğukkanlılıklarını muhafaza ettiklerini belirten Kocasakal, “Olaydan hemen sonra başsavcılıkla bir görüşme gerçekleştirdik. Bu sorunun köklü çözümü için Pazartesi günü öğleden sonra bir görüşme yapılacaktır. Bu sorun köklü çözülene kadar gerekli tedbirleri almalarını talep ettik. Bunun böyle gelişeceğini umuyoruz. Yoksa kimsenin avukatları bu şekilde görmeye hakkı yok. Olumlu karşılıklı bir diyalogla iyi bir görüşme oldu. Karşılıklı çözüm iradesini ortaya koyduk. Ben bu sorunu çözeceğimizi umut ediyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından Kocasakal ve beraberindeki avukatlar yeniden adliyeye giriş yaptı. Kocasakal ve avukatların çantalarını X-Ray’e koymadan cipli kartlarını okutarak x-ray cihazından geçerek adliyeye girdikleri görüldü.