Horlama, uyku esnasında nefes durması, gün içinde sürekli uyuma isteği şikayetiyle hastaneye başvuran Şükrü Demir (59) de, ileri derecede uyku apnesi tespit edildi. Medipol Bağcılar Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman; hastayı Türkiye’de ilk kez, Fiber iletimli CO2 lazer teknolojisini robotik cerrahi ile birlikte kullanarak ameliyat etmeye karar verdiklerini belirtti. Türkiye’de Kulak Burun Boğaz alanında robotik cerrahide lazer kullanımı ilk defa gerçekleştirildi. Uyku apne cerrahisinde robotik lazer kullanımı yine ilk defa yapıldı. lazer, uyku apnesinin önemli nedenlerinden biri olan dil kökü büyüklüğünü küçültme işleminde kullanıldı.
Doç.Dr. Murat Karaman, yapılan uyku apne cerrahi tedavisi sayesinde yumuşak damağın yukarı seviyeye asıldığını ve böylelikle yutak bölgesinin dikeysel genişliğinin artırıldığını kaydetti.
Karaman, “Alınan bademcikler sayesinde yatay genişleme ve hacmi küçültülen dil kökü nedeniyle ön-arka çapta belirgin bir rahatlama ve genişleme sağlanacağını, böylelikle uyku sırasında yutak bölgesinin daralması ve kapanmasına engel olarak apne nöbetlerinin önüne geçilmiş olunacağını” söyledi.
Doç.Dr. Murat Karaman, ağız, gırtlak ve bademcik bölgelerinde bulunan hastalıkların ‘Da Vinci Robotik Cerrahi’ ile başarılı bir şekilde alındığını söyledi.
KBB’de robotik cerrahi kullanımının robotun kullanıldığı diğer alanlara göre farklılık gösterdiğini anlatan Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer bölümlerde yapılan ameliyatlarda genel itibari ile robotun dört kolu da kullanılmaktadır. KBB’de ise robotun iki kolu kullanılmakta ve kollar incedir. Cerrah ihtiyaç duyarsa lazer başlıkların da ameliyata dahil etmektedir. KBB’de robotik cerrahi kullanımı ile bu alanda yapılan ameliyatlarda hastanın vücuduna kesi açılmasına gerek kalmamıştır. Çünkü Da Vinci robotik cerrahi sistemi ile operasyon bölgesine ağızdan ulaşılmaktadır. Böylece kesi izinin vücutta kalması gibi bir sorun da net olarak ortadan kalkmıştır.”