180 Derece Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği Başkanı Uğur Elaman, Türkiye’de 18-55 yaş arasındaki yaş diliminde 1 milyon 700 bin kişinin yani 20 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını belirterek, üniversite mezunları arasında madde kullanımının ilkokul mezunlarından daha yüksek olduğunu söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Bağımlılıkla Mücadele Kapsamında Antrenörler için Farkındalık Eğitimi" başladı. Samsun’da, iki farklı otelin toplantı salonunda başlayan ve iki gün sürecek eğitimlere Batı ve Orta Karadeniz Bölgesi’nden yaklaşık 400 antrenör katılım sağladı. Eğitime ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt ve İlkadım Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Murat Turan katıldı.
Atakum Grand Atakum Amisos Otel’deki eğitimin ilk oturumunda konuşan 180 Derece Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği Başkanı Uğur Elaman, madde bağımlılığıyla ilgili istatistiklerin son yıllarda korkutucu boyutlara ulaştığını ifade etti. İstatistiklerin matematik olarak okunduğu zaman gerçeklerin ortaya konulduğunu söyleyen Elaman, "Türkiye’de 18 - 55 yaş arasındaki yaş diliminde 1 milyon 700 bin kişi yani 20 kişiden biri maalesef uyuşturucu kullanıyor. Bu durum her birimize çok esas görevler vermekte. 2013 senesinde 4 bin çocuk madde bağımlılığı tedavisi için merkezlere başvurmuş. Bu çocukların içinde yüzde 10’u 14 yaşından küçük. 12-14 yaş arası" dedi.
Madde bağımlılığıyla mücadelenin maddi külfetinin olmadığını dile getiren Elaman, "Bir çocuğa ’ben buradayım, bundan kurtulabilirsin, başarabilirsin’ diyorsun. Siz bunu söyleyebiliyor musunuz? Bu çocukların yüzde 80’i ailesiyle bir arada yaşıyor. Bu yavruların düzenli bir işi ve okul hayatı yok. Gelir durumları ortanın altında" diye konuştu.
"ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDA DAHA YÜKSEK"
Madde kullanımının üniversite mezunları arasında daha yaygın olduğunu ifade eden Uğur Elaman, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz zannederiz ki madde kullananlar genelde eğitimsiz kesimler. Oysa üniversite mezunları arasında madde kullanımı ilkokul mezunlarından daha yüksek, daha fazla. Nereden başlıyorlar? Arkadaş çevresi en önemli faktörlerden birisi. Aileler, çocuklarınızın arkadaşlarına dikkat ediniz. Çünkü grup arkadaşlarının baskısı var. Çünkü onlara uyum sağlama isteği var. Çünkü merak ve macera tutkusu var. Çünkü yasaklara karşı gelme isteği var. Çünkü sorumluluktan kaçma var. Çünkü başarısız ve güvensizliğe karşı kendini motive edebilecek bir kaynak ve kanala ihtiyaç var. Aile içi huzursuzlukları çocukların önünde aman tartışmayın."
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt ise yaptığı açıklamada, “Eğitim programında sadece madde bağımlılığı değil cep telefonu, bilgisayar, internet kullanımı konularında da bilgi verilecek. Yaz sporları öncesi antrenörlerimizin böyle bir eğitim almaları da güçlü Türkiye ve güçlü bir gençlik için önemli" ifadelerini kullandı.