Türk şekerini dünyaya tanıtmak için yola çıkan Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu (ŞTG), THAİFEX Tayland’da Türk lezzetlerini tanıttı.
Tayland’da Türkiye mutfağının zengin tatlı çeşitlerinden öncelikle Türk Lokumu’nun tanıtıldığını söyleyen Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Küpçü “THAİFEX Fuarı’nda Türk şekerlerini tadan Taylandlıların duyduğu memnuniyet açıkçası bizim de yüzümüzü güldürdü. fuarda 3 binden fazla fincan kahve tüketildi. Türkiye’den katılan 40 firmamız bu fuarda çok yoğun ilgi gördü. Alnımızın akıyla Türkiye’yi ve Türk şekerleme ürünlerini başarıyla Taylandlılarla buluşturduk” dedi.
Türk şekerli mamullerine olan ilginin arttığını dile getiren Küpçü “Uzak doğulular egzotik lezzetlere ilgi duyuyorlar buda Türk şekerli mamulleri için büyük fırsatlar sunuyor. Tatlı Diyarı (Delightland) konseptiyle konumlandırdığımız Türkiye standını ziyaret eden Taylandlı misafirlerimizi ülkemizin geniş tatlı kültürü ile buluşturuyoruz. Türkiye’yi ziyaret edecek Taylandlı misafirlerimizin artmasıyla beraber, Tayland’da başta egzotik lezzet Türk lokumu olmak üzere Türk şekerli ve çikolatalı ürünlerine ilgi de artmaya başlayacak” diye konuştu.
“Son iki yıldır ülkemiz bölge pazarlarında ekonomik ve siyasal sıkıntılar yaşanmakta, buda bizi yeni pazar arayışına itiyor” diyen Ertan Küpçü şöyle devam etti: “Uzak doğuya geldiğimiz zaman Tayland bu bölgedeki önemli hatlardan biri. Dünyanın ilk 20 ekonomisini zorluyorlar. Tayland’a yakın pazarlardan gelmekte çok kolay. Nasıl Türkiye lojistik anlamında bölgesinin merkezi konumundaysa burasıda uzak doğunun Türkiye’si. Bu bölgenin en büyük fuarı THAİFEX Bir öz eleştiri yapmamız gerekirse biz bu fuarı daha öncesinde göz ardı etmiştik.3-4 sene önce küçük bir grup olarak geldik ve baktık ki potansiyel var. Geçen senden itibaren buraya şekerli mamuller tanıtım grubu olarak gelmeye başladık. Burası çok sıcak olduğu için buraya uygun ürünler getiriyoruz. Lokum ve şekerlerimiz bu hava sıcaklıklarına dayanıklı ürünler. Ama bu demek değil ki biz bu pazarda sadece bu ürünlerle yer alıyoruz. Çikolatalarımızı satabileceğimiz büyük market zincirlerde mevcut. Son 3-4 senedir. Uzak doğuda yeni bir akım var. Şekerli ve unlu mamuller tüketme akımı. Son on yılda uzak doğunun gelir seviyesi arttıkça yeni ürünlerle tanışmaya başladılar. Çikolata veya şekerli mamuller bu bölgede hediyelik ürün haline geldi. Her geçen gün uzak doğuya ihracatımız artıyor. Türkiye’nin bir 2023 hedefi var ve bu hedefi yakalama potansiyeli en yüksek olan sektör biziz. Biz yeni bir pazara girdiğimizde o pazara göre ürün çıkarıyoruz. Bu yüzden dünyada ki değişimlere çok çabuk adapte olabiliyoruz. Sektörün bu dinamikliği bizim için çok büyük bir avantaj sağlıyor. Bundan 4 sene önce biz ziyaretçi olarak gelmiştik. Geçen sene 10 firma ile geldik bu sene 40’a yakın Türk firması bu fuarda yer alıyor. Geçen yıla oranla firma sayımız 4 katına çıkmışsa demek ki geçen sene gelen firmalar buradan çok memnun ayrılmış. Lokum bizim için çok büyük bir kapı açıcı. Lokum şekerli mamullere göre daha az ihraç ettiğimiz bir ürün olmasına rağmen kapıları bize lokum açıyor".