Bursalı börekçi Hasan Acar, Hong Kong’dan getirttiği özel stratosferli balona General Packet Radio Service-Takip sistemi (GPRS) takarak, 600 gram peynirli börek ve Türk bayrağını uzaya gönderdi. 39 bin metre yüksekliğe çıkan balon patlayınca paraşütle atılan yerin 95 kilometre uzağına paraşütle yarım saatte düştü.
Bursalı börekçi Hasan Acar, 2023 metre yapıp, Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren rekortmen börekçi bu sefer de uzaya börek gönderdi. Yaklaşık 2 aylık çalışmanın ardından Hong Kong’dan özel olarak stratosferli balon getirten Acar, 100 kişilik ekiple çalışmalarına başladı. Acar, Bursa’nın Gölyazı Mahallesi’nde balona GPRS takıp, 600 gram peynirli börek ve Türk bayrağı koyup gökyüzüne bıraktı. 4 saatte yaklaşık 39 bin yüksekliğe çıkan ve -60 dereceyi gören balon, bir süre sonra patladı. Gökyüzünden paraşüt sayesinde yarım saatte aşağı inen balon, İnegöl’ün Kurşunlu Mahallesi yakınlarına düştü. GPRS sayesinde kısa sürede börek kutusuna ulaşan Acar, böreği vakumladıktan sonra muhafaza edeceğini söyledi. Öte yandan takılan kamera sayesinde balonun yükselmesi saniye saniye görüntülendi.
Düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Acar, “39 bin metre yüksekliğe börek gönderdik. 4 saatte bu yüksekliğe çıktı. Balon patlayınca paraşütle yere indi. Aynı zamanda böreğin yanında Türk bayrağı da gönderdik. Bayrağımızı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a göndereceğim. Özel stratosferli balonu Hong Kong’dan getirttik. Balon helyum gazıyla uçuyor. Balonun 40 ile 130 kilometrekare alana düşme ihtimali vardı. Attığımız yerin 95 kilometre uzağına düştü. Balonu bulmak için GPRS cihazı ayarladık. Böreğimiz için burada müze yapacağız. Vakumlu şekilde bunu muhafaza edeceğim. Uzaya çıkan ilk Türk astronotumuza bu böreği ikram edeceğim. Uzaya peynirli börek gönderdim. Patatesli gönderseydim muhtemelen bozulurdu” diye konuştu.