Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Uzun Mehmet’in heykelindeki çalınan kazmasının yerine maden işçileri yeni bir kazma koydu.
Kdz. Ereğli ilçesinde 8 Kasım 1829 yılında Köseağzı Mevkisi Neyren Deresi’nde kömürü bularak tarihe geçen Uzun Mehmet’in sahil bandına yaklaşık 15 yıl önce yapılan heykelindeki madenci kazması geçtiğimiz hafta kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındı. TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde çalışan bir grup madenci bu gün sahil bandına gelerek Uzun Mehmet’in çalınan kazmasının yerine yenisini koydu. Amele Birliği Kdz. Ereğli Yöneticisi şehit madenci çocuğu Çetin Yiğit, bugün evlerine ekmek götürebiliyorlarsa bunu Uzun Mehmet’e borçlu olduklarını söyledi. Kazmayı çalanları kınadığını belirten Yiğit, kazmayı 10 karede çalsalar yerine yenisini koyacaklarını belirtti. Maden işçisi Yiğit gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu ülkenin sanayisi, insanların ekmeği için, Karaelması Ereğli’mize, Zonguldak’ımıza, ülkemize kazandıran Uzun Mehmet’in kazmasının çalınması gerçekten üzüntü verici. Bunu yapanları gerçekten kınıyorum. Bugün kazmasına sahip çıkmayan Uzun Mehmet’in karaelmasına da sahip çıkamaz. Ben bir maden şehit çocuğu olarak Uzun Mehmet’in kazmasını yerine teslim etmeye geldim. Bundan da gurur duyuyorum. Bu zaman kadar sahip çıktığımız gibi yine sahip çıkacağız. Ben sadece şunu söylemek istiyorum. Sadece Uzun Mehmet’i anma gününde sahip çıkılmaz. Her gün sahip çıkmak zorundayız. Buradan yetkililere tekrar sesleniyorum. Değerlerimize sahip çıkalım. Değerlerimize sahip çıkmazsak toplumumuzu bir şekilde bilinçlendiremeyiz. Zonguldak ve Ereğli’ de biz Uzun Mehmet’i yeteri kadar koruyamıyorsak kendi karaelmasımızı da koruyamayız. Bundan sonra bu kazma çalındığı takdirde yine geleceğim yine aynısını, 10 defa çalınsa 20 defa yerine kazma getireceğim. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum."