Bitlis Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlkyardım Derneği (BAKUT) tarafından Van gölü sahillerinde boğulmalara karşı arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.
Tatbikat için 3 cankurtaran, 2 profesyonel dalgıç ve 5 kişilik ilkyardım ekibinin de içinde bulunduğu 21 kişilik arama kurtarma ekibi, Van gölünün Tatvan sahillerinde bir tatbikat yaptı. Senaryo gereği, gölde boğulmakta olan bir kişiyi kurtarmak için harekete geçen BAKUT ekibi, botla hızlı bir şekilde sahilden ayrılarak suda çırpınan şahsı dibe batmadan başarılı bir operasyonla sahile çıkardı.
Van gölünün soğuk sularında su üstü ve su altı arama kurtarma tatbikatını başarıyla gerçekleştiren BAKUT ekibi, tatbikattan sonra sahilde bekleyen vatandaşları boğulmalara karşı uyararak, olası bir boğulma durumunda neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirdi.
AK Parti Bitlis Milletvekili adayları Vedat Demiröz, Edip Safter Gaydalı ve Fatih Kadirioğlu, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, AK Parti İl Başkanı Nesrullah Tanglay ve çok sayıda vatandaşın izlediği tatbikat beğenildi.
Tatbikatın ardından bir açıklama yapan Bitlis Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlkyardım Derneği (BAKUT) Başkanı Fevzi Epözdemir, dernek olarak iki yıldır gönüllü olarak 350 bin kişinin yaşadığı Bitlis sınırlarındaki 475 kilometrelik Van gölü sahil şeridinde boğulma vakalarının sıkça yaşandığı yaz sezonlarında cankurtaran hizmeti verdiklerini söyledi.
Ülkemiz genelinde her yıl yüzlerce kişinin suda boğulma sonucu hayatını kaybettiğini, bir o kadar kişinin de boğulma tehlikesi atlattığını ifade eden Epözdemir, şöyle konuştu: “Van gölüne kıyısı bulunan ilimizde de yaz aylarında sulama kanallarında ya da göletlerde boğulma olayları yaşanmaktadır. BAKUT ekibi olarak biz almış olduğumuz ve vermiş olduğumuz eğitimle kurtarma, olası boğulma olaylarında etkin ve hızlı hizmet sunmaya çalışıyoruz. Arama kurtarma ekibimizde yer alan deneyimli ve gönüllü personellerimizle ilimiz ve bölgemizde meydana gelebilecek her türlü afet ve olağanüstü durumlarda, müdahale edebilecek seviyeye gelebilmek için eğitimlerimiz devam ediyor. Bu kapsamda bugün sezonun ilk tatbikatını Van gölünde yaptık." Tatbikatın gayet başarılı olduğunu anlatan Epözdemir, şunları söyledi: "Senaryo gereği boğulma tehlikesi geçiren arkadaşımızı sakin ve profesyonel şekilde kısa sürede boğulmaktan kurtararak sahile çıkardık. Bu tür durumlarda bilgili olmak büyük ölçüde hayat kurtarır. Ancak bilinçsiz şekilde yapılmaya çalışan kurtarmalar çoğunlukla daha büyük felaketlere de yol açabiliyor. Bu nedenle biz ekibimizde Bitlis genelinde olabilecek olan her afete müdahale noktasında hazır bekliyoruz. Bu sayede de inşallah bu yaz sezonunu kazasız ve ölümsüz atlatmayı ümit ediyoruz.” Sahilde tatbikatı izleyen vatandaşlar, cankurtaranın gerekli olduğuna vurgu yaparak, gönüllü olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerden dolayı BAKUT ekibine teşekkür etti.