İsmail ÖZTÜRK/YALOVA, () - YABANCIYA konut satışında Türkiye genelinde ilk 5’te yer alan Yalova'da emlakçılar, konut satış hareketliliğin olmasına rağmen yabancıların yine yabancı emlakçılarla alışveriş yapmasından dertli. Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz, kayıtlı vergi veren emlakçıların büyük sıkıntı yaşadığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.
Türkiye'de yabancılara konut satışı 2019 yılının ilk çeyreğinde yükseldi. Nisan’da satışlar sonrası Türkiye'de toplam yabancı mülkiyet sayısı 301 bin 148'e ulaştı. Yabancı uyruklu vatandaşların en fazla taşınmaz satın aldığı illerden biri de Yalova oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Yalova’da 3 bin 607 parselde yabancıların hissedar oldukları ortaya çıktı. Yabancıya konut satışında Türkiye genelinde ilk 5’te yer alan Yalova’da emlakçılar ise kendilerinden alışveriş yapılmamasından rahatsız olduklarını belirtti. Yabancıların yine yabancı emlakçılarla alışveriş yapmasından dert yanan Yalovalı emlakçılar, bu duruma devletin el atması gerektiğini söylüyor.
KAYITSIZ VE YABANCI EMLAKÇILAR
Yabancıya konut satışı yıllara oranla giderek arttığı Yalova’da 2015 yılında yabancılara 1425 konut satıldı. 2016’da 822, 2017'de 1079, 2018'de 2 bin 63 konut yabancılara satıldı. 2019 yılının ilk 3 ayında ise Yalova'da yabancılara toplam 410 konut satıldı.
Yabancılara konut satışında ülke genelinde ilk 5'te yer alan Yalova’da yabancının bu denli ilgisi ise beraberinde kayıtsız ve yabancı emlakçıları da getirdi.
Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz, kayıtlı vergi veren emlakçıların büyük sıkıntı yaşadığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.
TÜRK EMLAKÇILARI SİNEK AVLIYOR
Ekonomik sıkıntıların olduğu dönemde konut sektörünü yabancıların hareketli tutmasının yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyleyen Yılmaz, yabancıların yine yabancılardan alışveriş yapmasından dolayı kayıtlı emlakçıların adeta sinek avladığını söyledi. Yılmaz, "Şu anda zaten satışlarımız hep Araplarla. Yalnız bu konuda şuna değinmek istiyorum. Yalova’da şu anda Araplar kendileri emlakçılık yapıyor. Bizim Türk vatandaşı emlakçılarımızın Araplarla bir alışverişi yok. Şu anda Araplar Yalova’yı istila etti. Fırın da açıyorlar, balıkçılık da yapıyorlar, sanayide de iş yapıyorlar, emlakçılık da yapıyorlar" dedi.
YALOVA’DA BİN EMLAKÇI VAR
Yalova’da kayıtlı 315 olan emlakçı sayısının kayıtsızlarla birlikte bine yakın olduğunu söyleyen Yılmaz, belediye başkanlarını da uyardı. Yılmaz, "Tapu müdürlerine de sesleniyorum; Araplarda alan-satan olabilir ama lütfen emlakçılarını sorgulasınlar, vergi karnesi var mı? Emlak sektörüne yetki belgesi var mı? Açma ruhsatı var mı? Belediye başkanlarına da sesleniyoruz; lütfen Yalova’daki tüm il, ilçe ve beldelere sahip çıksınlar. Yoksa Yalova elden gidiyor. Sonra ah vah demeyelim. 3,5 yıldır Yalova’da emlak sektörü durgun. Tüm emlakçılar kapatma durumuna geldi ama utancından kapatmıyorlar" diye konuştu.
‘TÜRK EMLAKÇISI BİZİ KAZIKLAR’ ANLAYIŞI VAR
Yabancıların, “Türk emlakçısı bizi kazıklar” anlayışı nedeniyle yine yabancı ve kayıtsız emlakçılardan alışveriş yaptığını söyleyen Hayrettin Yılmaz, bu durumun yine kendilerini mağdur ettiğini söyledi. Yılmaz, "Yalova’da şu an konut satışında alışveriş var ama biz satmıyoruz. Kendileri emlakçılık yaptığı için onlar satıyor, bizim vatandaş hiçbir şey yapamıyor. Araplar ‘Türk emlakçısı bizi kazıklıyor’ diye düşünüyordu. Öyle bir şey yok. Asıl kendileri kendilerini kazıklıyor. Geliyor bir Arap, bize ‘Daire var mı arsa var mı?’ diyor. Sonra gidiyor asıl alıcıya bizim 200 bin TL dediğimiz daireye 400 bin TL diyor. Şimdi burada kim suçlu? Kendi aralarında kendi emlakçıları fazla para alıyor ama biz satmış oluyoruz. Araştırsınlar, gelsinler derneğe şikâyet etsinler. Bizde de Arapça, İngilizce bilen insanlar var. Tercümanlar var. Ama bunlardan faydalanmıyorlar, kendi kendilerine alışveriş yapıyorlar" dedi.

FOTOĞRAFLI