Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, Suriye’de yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkmenlerin acil yardıma ihtiyaçlarının bulunduğunu açıkladı.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, 2 Haziran tarihinden itibaren Suriye’deki Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde çatışmaların yaşandığını ve Türkmenlerin göç etmek zorunda bırakıldıklarını söyledi.
Bölgedeki silahlı unsurların Türkmenleri adeta katlettiklerini kaydeden Yavuzaslan, “Suriye Türkmenleri Türkiye’de gündemde olmasına rağmen Suriye’de Tel Abyad bölgesinde IŞİD ve PKK/PYD kıskacında olan Türkmenler havadan da Esad rejimi ve koalisyon güçlerine bağlı hava unsurları saldırısı altındadır. Suriye Hammam Türkmen kasabasıdır. Hammam yakınlarındaki Zeybekiye, Doğaniye, Damışliye ve Aziziye köylerinde 15 binden fazla Türkmen yaşamaktadır. Bu bölgede Türkmenlere DEAŞ (IŞİD) güçleri tarafından, bölgeye yaklaşan PKK/PYD’ye karşı savaşmaları için baskı kuruluyor. 2 Haziran tarihinde itibaren bölgede başlayan çatışmalardan dolayı, Türkmenler evlerinden ayrılarak mülteci olmuşlardır. Türkiye’ye sığınmak için Akçakale Sınır Kapısı’na doğru ilerlemektedirler. Şu an başta Hammam kasabaya bağlı Türkmen köylerinde katliam yaşanıyor. Buradan insanlık gereği herkese sesleniyorum. Başta Türkmenler olmak üzere sık sık gündeme gelen Suriye için medyamızda daha fazla sesimizi çıkartmalıyız” dedi.