Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yarım asırdan fazla Ortadoğu’da kangren haline gelmiş olan Filistin-İsrail meselesine ışık tutacak bir çalışmayı hayata geçirdi. YTB, 3 yıl boyunca Osmanlı arşivlerini tarayarak Filistin ile ilgili belgeleri ortaya koyacak. Bir yıldan beri süren çalışma tamamlandığında Türkçe’nin yanı sıra Arapça ve İngilizceye çevrilerek dünya kamuoyuyla paylaşılacak.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Ortadoğu’nun kanayan yaralarından biri haline gelen Filistin-İsrail meselesine ışık tutacak somut belgeler ortaya koyacak projeyi hayata geçirdi. YTB, Filistin Platformu ile işbirliği halinde Osmanlı Arşivlerinde Filistin Belgeleri başlıklı proje geliştirildi. Proje kapsamında Osmanlı İmparatorluğu Devlet Arşivleri incelenerek bölgede yaşanan sorunlara çözümler üretilecek.
DİĞER ÜLKE ARŞİVLERİ DE İNCELENECEK
3 yıl sürmesi öngörülen projenin geride kalan 1 yılında pek çok belge ve doküman ele alındı. Yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı Devleti hakimiyetinde bulunan bölgeye ilişkin arazi kayıtları, vakfiyeler, özel mülkiyet, münazaa, miras gibi mahkeme kayıtlarının araştırmaya büyük katkı sunacağı bekleniyor. Konunun pek çok kaynaktan araştırılarak en doğru sonuca ulaşılmasını amaçlayan YTB, Osmanlı Arşivlerinin yanı sıra Filistin ile ilgili belgelerin bulunduğu diğer ülke arşivlerini de yerli ve yabancı uzmanlar eliyle etraflıca tasnif edecek.
AKADEMİK DESTEK VERİLECEK
YTB gerçekleştirdiği çalışmanın yanı sıra, Filistin konusuna ilişkin araştırmaları da destekleyecek. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan mastır ve doktora tezlerine araştırma bursları veren YTB, projeye ilişkin yeni tezler verilmesini de teşvik edecek. Filistin Platformu merkezinde Filistin ile ilgili yerli ve yabancı kaynakların bulunduğu zengin bir kütüphane oluşturulacak.
ULUSLARARASI KAMUOYU BİLGİLENDİRİLECEK
Yapılan araştırma ile Filistin halkının hukuki dayanağı olan, kalıcı ve sürdürülebilir savunma zemini elde etmesi sağlanacak. Yerlerinden edilen Filistinlilerin kendilerini uluslararası platformda savunması etkinleştirilmiş olacak. Sahasında uzman akademisyenlerce tarihi yorumları yapılan belgeler katalog haline getirilip ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşılacak. Araştırma sonuçları Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak siyaset, uluslararası hukuk ve bilim dünyasına sunulacak. Proje kapsamında elde edilen belgelerin günümüz hukuk davalarına örnek teşkil edecek yorumlar oluşturması bekleniyor. Yapılan çalışmanın Türkiye’nin Filistin konusunda üstleneceği çözüme büyük katkı sunması bekleniyor.