Kastamonu’da üniversite öğrencilerinin bulunduğu bir yurt binası, yeni sahipleri tarafından öğrencilerin eşyaları içerisindeyken yıkıldı. Ders malzemeleri ile kişisel eşyaları yurt binasında kalan öğrenciler, habersiz yıkılan yurt binasına tepki gösterdi.
Kastamonu’da 45 üniversite öğrencisinin kaldığı Yasemin Kız Öğrenci Yurdu’nda, mahkemenin yıkım kararından 90 gün önce haber verilmeden yıkım işlemi başlatıldı.
İki yıldır Yasemin Kız Öğrenci Yurdu’nu işlettiğini belirten yurt müdürü Yasemin Ahmetbeşoğlu, “Kastamonu’da 45 kişilik öğrenci yurdu çalıştırmaktayım. Binayla ilgili 2 yıllık sözleşmem olmasına rağmen binayı haberim olmadan satışa sunuyorlar. Yasal süreç başladıktan sonra yaklaşık üç ay sonra benim bundan zorunlu olarak haberim oluyor. İçeride öğrencilerimizin eşyaları vardı. Bizim bütün eşyalarımız içeride bulunuyordu. Burada kalan benim 45 tane öğrencim var ve Haziran’da dönem bitiyor. Öğrenciler, sezon sonuna kadar burada kalmak zorundalar. Benim sözleşmem Ağustos ayına kadar devam ediyor. Devam eden sözleşmeme rağmen bu bina bütün eşyalarımın üzerine yıkılıyor. Mimarlık ve mühendislik okuyan öğrencilerimin bütün dosya ve malzemelerinin emekleri üzerine yıkılıyor. Öğrencilerimden peyzaj mimarlığı okuyan var ve bir kalem setinin tanesi 300 liradır. Bu öğrenciler, çok kısıtlı durumlarda okuyorlar ve okumaya çalışıyorlar. 10 setten aşağı kalemi olmayan yok. Ayrıca 3 senelik çizimleri, dosyaları her şeyleri bu dosyaların içerisindeydi. Öğrencilerin, ayakkabıları, kişisel eşyaları, giysileri yıkılan yurt binasındaydı. Bina, bu eşyaların üzerine yıkıldı. Sorumlularından şikayetçi olduk ve hukuki olarak davamızı açtık” dedi.
Yurtta kalan öğrencilerin maddi durumlarının iyi olmadığını ve çok zor şartlar altında okuyan öğrencilerin bulunduğunu ifade eden Yasemin Ahmetbeşoğlu, “Çok zor şartlarda okuyan öğrencilerimiz var. Bize, hiçbir şekilde yıkım kararı gelmedi ve yurdumuz kaçak şekilde yıkıldı. Benim ve öğrencilerimin kalemleri, kitapları bütün eşyaları yıkılan yurt binasının altında kaldı. Kendi eşyalarıma üzülmüyorum, öğrencilerimin emekleri, 3 senelik çizimleri bir yıkımla yok oldu” şeklinde konuştu.
Vize haftasında olduklarını ve odada ders çalıştıklarını ifade eden Kastamonu Üniversitesi öğrencisi Sibel Özata ise, “Yurdumuzu alan insanlar geldi ve mutfağa girip yıkım yapmaya başladılar. Yasemin ablamız, bizi alarak diğer yurduna taşıdı. Fakat eşyalarımızın bir kısmı diğer yurda sığmadığı için birkaçını kaldığımız yurtta bıraktık. Bir süre sonra haber aldığımızda binanın tamamen yıkıldığını ve önemli eşyalarımız binanın altında kaldığını öğrendik” diye konuştu.
Yurtta kalan diğer üniversitesi öğrencisi Esra Sütçü de, “Sınav haftası derslerimize çalışırken yemekhaneye girip birçok işlemler yaptılar. Biz, bundan rahatsız olduğumuz için başka bir yere taşınmak zorunda kaldık. Yurttan apar topar taşınmak zorunda kaldığımız için birçok eşyamız kayboldu ve yurt binası, eşyalarımızın üzerine yıkıldı” diye konuştu.
Diğer bir üniversite öğrencisi ise, şöyle konuştu: “Diğer eşyalarımızı almak için gittiğimizde eşyalarımızın yıkım arasında kaybolduğunu gördük. Kitaplarımız kaybolduğu için ders çalışamadık.”
Öte yandan bazı çalışanlar, yıkılan yurt binasından çıkan hafriyatları toplayarak bir kenara biriktirdi.