Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Garnizon Komutanlığı’yla birlikte ‘Çanakkale savaşı esnasında Bursa Seyyar Jandarma Taburu tarafından inşa edilen ve zamanla bakımsız kalan ‘Kireçtepe Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburu Şehitliği’ni yeniden düzenledi. Çanakkale’de savaş devam ederken yapılan ve Atatürk’ün de önünde çekilmiş bir fotoğrafı olan Kireçtepe şehitliği, zaferin 100’üncü yıldönümünde 24 Nisan’da düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açılacak.
Bursa’da tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarının yanında Mirzaoba ve Çağlayan Köyü Şehitlikleri başta olmak üzere tüm şehitlikleri ecdada yakışır hale getirme çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Savaşı’nda en fazla şehit veren Bursa’nın adını 100 yıl sonra yeniden tarih sahnesinin ön sıralarına çıkarıyor. Çanakkale Savaşı’nda 6-8 Ağustos 1915’te kahramanca çarpışan ve iki Tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Karakol Dağı ve Kireçtepe’de durdurup, Grup Komutanlığı’nı Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı Anafartalar Grubu’nun kuzey yanını koruyan Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının üç bölüğündeki şehitlerin yer aldığı bölgeye savaş devam ederken 1915’te bugünkü şehitlik yapılmıştı. Boş mermi kovanlarından yapılan bir anıtın da bulunduğu ve günümüze ulaşan orijinal şehitliklerden biri olan Kireçtepe Şehitliği’ndeki anıt önünde Atatürk’ün çekilen bir fotoğrafı da önemli bir belge olarak tarihe not olarak düşüldü. Çanakkale Savaşı sırasında Bursa Seyyar Jandarma Taburu tarafından inşa edilen anıt ve şehitliğin ecdada yakışır hale getirilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Garnizon Komutanlığı işbirliğiyle yapılan çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi.
CUMHURBAŞKANI AÇACAK
Kireçtepe Bursa Jandarma Taburu Şehitliği’nin çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında, yapılan sismik çalışmayla mezar yerleri tek tek yeniden tespit edildi. Şehitlikte bulunan taş üzerine işli orijinal kitabe ortaya çıkarıldı. Şehitlik aydınlatılarak, ziyaretçiler için donatı elemanları konuldu. Şehitlik yolu, tesviye ve stabilizesiyle ilgili çalışmalara da hız verildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas beraberindeki Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Saffet Yılmaz, Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ve Eceabat Jandarma Komutanı Yüzbaşı Fatih Yıldırmaz ile birlikte tamamlanma aşamasına gelen çalışmaları yerinde inceledi. Bursa Jandarma Taburunun tüm askerleriyle birlikte şehit olduğu alanın Bursa açısından manevi anlamda büyük önemi olduğuna dikkat çeken Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, “Ecdada vefa amacıyla yeniden düzenlendiğimiz şehitliğin açılışını Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 24 Nisan’da yapacağız” dedi.