Serbest piyasada düşüşünü sürdüren fındık fiyatı, Ziraat Odaları’nı harekete geçirdi. Fındık fiyatındaki bu düşüş, ürünün asıl sahibi üretici tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Üreticinin alın terini ucuza kapmaya çalışanlara tepki gösteren Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin bugüne kadar ‘olta’ya gelmediğini bundan sonrada gelmeyeceğini belirtti.
Karan, “Emanetin emaneti olmaz, emanete ihanet edilmez” sözünü hatırlatarak “Bugün üreticinin güvenip emanet ettiği malına ihanet edenler, yarın bunun faturasını misli misline öder. Atalarımızın dediğini gibi ’Ağlayanın Malı Gülene Hayır Etmez’. Sezon başı üreticinin fındığını depolayıp ihtiyacını karşılayanlar şimdi kardan kar vermemenin hesabını yapıyor. Fındık fiyatıyla oynayanlar artık bu oyundan vazgeçmelidir. Bir taraftan üreticinin alın teri üzerinden prim yapıp övüneceksin. Diğer taraftan üreticinin hakkı olan fındık fiyatını kafana göre düşüreceksin. Üretici olmazsa, ne tüccar olur nede ihracatçı olur. Artık herkes şunu çok iyi biliyor ki, dünya Türk fındığı yiyor. Üreticiler adına bir kez daha fındık fiyatıyla oynayanları bu oyunlarından vazgeçmelerini istiyoruz" dedi.
Karan açıklamasını şöyle sürdürdü:
”14-15 liradan fındık alıp da satamayarak denize mi döktünüz? Yoksa kırıp kırıp yediniz mi? satıp para kazandınız. Allah daha çok kazanmayı nasip etsin gözümüz yok. Ama bizim da alın terimizle oynamayın. Sezon başından beri 15 liranın altında bir fiyatı kabul etmediğimizi bir kez daha altını çizerek söylüyoruz. Fındık fiyatı yeniden yükselişe geçip 15 lira seviyesine ulaşana kadar direnmeye devam edeceğiz."