İnsan beyni evrenin en bilinmeyen, en karmaşık ve en mucizevi ögesidir. Allahü telanın yaratmış olduğu bu mucizevi yapıyı araştıran nöropsikoloji, psikoloji ve biyoloji olmak üzere hali hazırda dünya yüzünde üç bilim dalı vardır.

Bos­ton Tufts Üni­ver­si­te­sinden bir grup bi­lim ada­mı, yaptıkları araştırmalarda be­yin­den da­ha iyi fayda­lan­ma­nın 7 yo­lu­nu şöy­le açık­la­dı:
Gün­de 1 da­ki­ka bile olsa zi­hin jim­nas­ti­ği ya­pıl­ın­ca be­yin gü­cü­ art­ar.
Di­yet­le­r­de zen­gin de­mir ala­nın IQ’sü da­ha yük­sek ol­ur.
Kah­val­tı­da ta­hıl tü­rü yi­ye­cek­ler ve­ya yu­mur­ta ve pey­nir yi­yen hiç kah­val­tı yap­ma­yan­la­ra gö­re ze­kâ­sı da­ha iyi ça­lı­şır.

Eg­zer­siz ya­pan öğ­ren­ci­le­rin ba­şa­rı­la­rı­ art­ar. Böy­le­ce be­yi­ne da­ha faz­la ok­si­jen gi­der. Öğ­ren­me fonk­si­yo­nu da ar­tar.
Ye­mek­le­rde sev­di­ği şey­le­ri yi­yen öğ­ren­ci­ler, imtihanlar­da yük­sek per­for­mans gös­ter­ir.
Çi­lek ve ya­ban mer­si­nin­de (çay üzümünde) zen­gin an­ti­ok­si­dan bu­lun­du­ğu için, en bü­yük be­yin gı­da­sı­dır. Çi­le­k, don­du­rul­muş hâliy­le de fay­da­lı­dır.
Pa­ta­tes, por­ta­kal, el­ma ve tur­pta bir çe­şit en­zim bu­lu­nur. Bu mad­de bro­ko­li­de çok da­ha faz­la var­dır.

Size yeni bir şey öğretmeyen, sizin zihninizi zorlamayan her türlü uğraş beyni küçültür.
En karmaşık bulmacaları çözseniz bile beyninizi küçültüyorsunuz. Beyin otomatik pilot gibi iş yaptığı zaman gelişmez.
Yenilik, sürprizler, yeni bir dil öğrenmek, yeni insanlarla tanışmak, farklı yerlere gitmek, meraklarınızı araştırmak beyni çok geliştiren bir şey.
Kadın ve erkek beyninin işlevsel bağlantıları birbirinden farklı. Erkek çok hızlı risk alabiliyor, çok hızlı karar verebiliyor. Ve atak bir zihne sahip. Trafikte o yüzden erkekler daha başarılı.
Kadın çok detaylı ve temkinli düşünüyor. Kadın beyni daha emniyetli. Kaynak: Bilim ve Teknoloji