Gümüşhane’de 8.Ahilik Haftası kapsamında kutlama programı düzenlendi.
İki bölümde icra edilen ve ilki Valilik Toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte sinevizyon gösterileri, yılın ahisi seçilen terzi Niyazi Karagül’e şet kuşatma töreni ve yarışmalarda dereye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Programa Vali Yücel Yavuz, Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Feramuz Üstün, Garnizon Komutanı Albay Erdal Eren, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkan Vekili Feridun Sancar, AK Parti İl Başkanı Hakkı Gündüz, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve esnaflar katıldı.
Törende konuşan Vali Yavuz, geçtiğimiz yıl Ahilik Haftasının Eylül ayında kutlandığını hatırlatarak, bu yıl yapılan düzenleme ile Mayıs ayında düzenlenmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, bu tür etkinliklerin esnaf ve sanatkarların sorunlarının ve çözüm yollarının tartışmaya imkan tanımak üzere iyi bir fırsat olacağını söyledi.
"BİZİM GÖNLÜMÜZDE BÜTÜN ESNAF VE SANATKARIMIZ YILIN AHİSİDİR"
Ahiliğin üzere kardeşlik, cömertlik ve yardımseverlik demek olduğunun altını çizen Vali Yavuz, “Bizim gönlümüzde bütün sanatkar ve esnaflarımız yılın ahisidir. Çünkü onlar kendisine tevdi edilen görevi en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisindedirler. Bu tür etkinliklerin toplum, millet, ülke, devlet olarak içinde yaşadığımız coğrafyanın ve hayatımızı idame ettirdiğimiz sosyal yaşamın hep en iyi şekilde olması ve hep güzelliklere doğru gitmemiz yönünde üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmamız gerektiğinin bir defa daha farkında olmamıza vesile olmasını diliyorum.” dedi.
"GÜMÜŞHANE’YE HİZMET EDERKEN HEP AHİLİK ŞİARIYLA HAREKET EDECEĞİZ"
Belediye Başkanı Ercan Çimen ise konuşmasında kendisinin de ahilik teşkilatının bir üyesi olduğunu, bir esnaf çocuğu olduğunu hatırlatarak, “Gümüşhane’ye hizmet ederken hep ahiliğin şiarıyla hareket edeceğiz. Doğruluktan, adaletten, cömertlikten, dürüstlükten ödün vermeyeceğiz.” diye konuştu.
Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk ahilik prensiplerinin günümüze kadar güncelliğini yitirmeden geldiğini, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkan Vekili Feridun Sancar ise ahilik ve ahilik teşkilatıyla ilgili bilgi verirken, Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar ise ahiliğin tüm zaman ve mekanlara hitap eden, çağlar üstü bir değerler sistemi olduğunu söyledi. Yaşar, ahilik sisteminin kıymetinin toplumların modernleşmesinin artmasıyla birlikte daha iyi anlaşılmaya başlandığını da sözlerine ekledi.
40 YILLIK TERZİ NİYAZİ KARAGÜL YILIN AHİSİ SEÇİLDİ
Törende daha sonra yılın ahisi seçilen ve 40 yıldan fazla bir süredir kent merkezinde terzilik yapan Niyazi Karagül’e şet kuşatma töreni gerçekleştirildi. Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk ve Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkan Vekili Feridun Sancar, Karagül’e kaftan ve sarığını giydirirken Vali Yücel Yavuz da plaket takdim etti.
Ahilik haftası nedeniyle düzenlenen “Ahilik Kültürü” konulu şiir yarışmasında birinci olan İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Sinem Doğan, ikinci olan Arzular ortaokulu öğrencisi Esmanur Şenel, üçüncü olan Arzular Ortaokulu öğrencisi Sinem Şenel, resim yarışmasında birinci olan İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Hazal İkra Yücel, ikinci olan Arzular Ortaokulu öğrencisi Gaffar Bayrak, kompozisyon yarışmasında birinci olan Ali Fuat Kadirbeyoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Filiz Kır, ikinci olan aynı okuldan Neslihan Akçara, üçüncü olan Gümüşhane Lisesi öğrencilerinden Aleyna Ilgaz’a ödülleri protokol üyeleri tarafından verilirken şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan eserler sahipleri tarafından törende okundu.
Çalışma ve İş Kurumu Gümüşhane İl Müdürlüğü tarafından çeşitli kategorilerde dereceye giren işverenlere ödüllerin verilmesiyle Valilik toplantı salonunda ki program sona erdi.
Programın ikinci bölümü ise Zafer Meydanında gerçekleştirildi. Gümüşhane Belediye Mehteran ekibinin marşları eşliğinde Vali Yavuz, Milletvekilleri Aydın ve Üstün, Belediye Başkanı Çimen ile yılın ahisi Karagül, birlikte vatandaşlar için hazırlanan bin kişilik ahilik pilavı ikramını gerçekleştirdi. Etkinlik halk oyunları ekiplerinin gösterisiyle son buldu.