Gümüşhane’de 19 Ekim Muhtarlar Günü ilk kez düzenlenen törenle kutlandı.
Geçtiğimiz yıl Başbakanlık Genelgesi ile 19 Ekim tarihinin “Muhtarlar Günü” olarak ilan edilmesinin ardından Gümüşhane’de ilk kez düzenlenen kutlama programı kapsamında Gümüşhane Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği tarafından Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.
Vali Okay Memiş, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kurum müdürleri ve çok sayıda muhtarın katıldığı törende Dernek Başkanı Gürbüz Demir ve muhtarlar Atatürk anıta çelenk sundu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona eren törenin akabinde Vali Okay Memiş tarafından Valilik Makamında tebrikler kabul edildi.
Programın ikinci bölümünde ise Vali Okay Memiş, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle İl Özel İdaresi sosyal tesislerinde köy ve mahalle muhtarları onuruna yemek verdi.
“Muhtar köyün he şeyidir”
Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gümüşhane Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir ve muhtarların katıldığı yemekte konuşan Vali Memiş, muhtarın köyün herşeyi olduğunu söyledi.
Muhtarlık tarihinin çok eski bir geçmişi olduğunu vurgulayan Vali Memiş, Türkiye’de son yıllarda ikili yaşama geçildiğini belirterek, “Bugün büyük kentlerde yaşayan vatandaşlarımız, yaz aylarında özellikle 3-5 ay gibi bir süre köylerine dönmekte, yaz mevsimi yaşamını köylerde sürdürmektedirler. Buna ilimizde de tanık oluyoruz. Ben bunu gerekçe göstererek, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Kocaeli Büyük Şehir Belediyesinden yolların asfaltlanması için malzeme talep ettim. Kocaeli talebimizi henüz gerçekleştiremedi ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu talebimize olumlu yanıt verdi, şu anda tanklarımızı dolduruyoruz, en az 200 kilometre yol yapacak kadar bize malzeme verdiler. Huzurlarınızda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Sandıktan çıkmak kolay değil”
Sandıktan çıkmanın kolay olmadığının altını çizen Vali Memiş, şunları söyledi: “Bir dernek seçiminde, çok basit bir kulüp seçiminde bile sandıktan çıkmak çok kolay değil. Onun için biz buna her zaman saygı duymak durumundayız. Bizler her zaman yanınızdayız. Bütün kurumlarımız bütün vatandaşlarımızın yanındayız. Kendimizi sizlerden üstün görmüyoruz, hep beraber bu kenti birlikte yöneteceğiz. Amacımız, istişare ederek kararları birlikte alarak yönetmektir. Bizler dersimizi çalışıyoruz. Gümüşhane Valiliği olarak eksikleri gördük kendimize bir yol haritası çizdik. 320 köyümüz 440 yaylamız bulunmaktadır. 4 bin kilometre civarında da yol ağımız var. Ana arterleri 2 yıl içerisinde asfaltlayacağız, bütün mücadelemiz bu şekildedir. Ancak yolu asfalt olan bir takım köylerimizde eksiklikler var. Muhtarlarımız bu taleplerin hepsini yerine getireceğiz ama önceliğimizi yolu asfalt olmamış köylerimize vereceğiz. Sizlerden anlayış bekliyorum. İçme suyuyla ilgili şimdi problemimiz yok. 2 milyon lira İller Bankasından hibe temin edildi. Bu gelen parayla da Özel İdaresi ve Kaymakamlıklarla istişare ederek eksik olan içme suyu şebekesi yenilecek.
“Muhtarlarımız 15 Temmuz’da bizi yalnız bırakmadı”
15 Temmuz gecesi muhtarların kendilerini yalnız bırakmadığını da kaydeden Vali Memiş, “Muhtarlarımız bizleri aradı, köylerini bırakarak şehre kadar geldiler. O hain darbe teşebbüsünde devletinin ve milletin yanında oldular. Başta sayın Başkan olmak üzere hepinize çok teşekkür ediyorum. Huzurun başı köyün muhtarıdır. Yaptığınız hizmetleri adaletli yapmaya gayret edeceksiniz. Köyün huzurunu sizler sağlayacaksınız. Türkiye’nin en güvenli 3 İlinden birisiyiz. Allaha şükürler olsun olayların en az olan illerinden bir tanesiyiz. Bütün konularda bizler, sizlerin yanınızda olacağız. Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum, 19 Ekim Muhtarlar Gününüzü kutluyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Gümüşhane Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir ise 19 Ekim’i Muhtarlar Günü olarak kabul eden Bakanlar Kurulu’na, Başbakan Binali Yıldırım’a ve Muhtarlar Günü’nün resmileştirilmesi için talimat veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.