Gümüşhane’de geçtiğimiz hafta hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle oluşan zirai don erik, kayısı, ceviz, armut ve elma bahçelerine zarar verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri meteorolojik şartlardan dolayı zarar gören meyve ağaçlarında yaşanan zararın tespiti için çalışma başlattı.
Merkeze bağlı Tekke köyünden başlayarak Yeşildere, Yeşilyurt, Mescitli, Gümüşhane il merkezi ve bağlı mahalleleri, aynı zamanda Gülaçar’dan başlayıp İkisu’da sona eren Musalla Deresi’nde yapılan arazi tespitlerinde hava sıcaklığının şiddetli düşüşünden kaynaklanan zirai don olayının tespit edildiği açıklandı.
Açıklamaya göre zirai donun en fazla erik ve kaysıda yaşandığı, bunları ceviz, armut, kiraz ve elmanın takip ettiğini, cevizlerde ikinci nesil açan çiçeklerde yüzde 30-40 civarında bir zarar söz konusuyken erkenci açanlarda bir problem olmadığı ifade edildi.
Kaysılarda yüzde 80-90, bölgesel olarak yüzde 100’e varan bir ürün kaybı yaşandığı tespit edilirken, erkenci elma ve armut çeşitlerinde yüzde 30-40 civarında bir kaybı tespit edilirken, Torul ilçesine yakın alanlarda geç açan kirazlarda yüzde 50’ye yakın bir kayıp, il merkezinde açan kirazlarda ise bölgesel olarak yüzde 30-40 civarında olduğu tespit edildi. Kürtün ve Torul’da ekimi yapılan fasulye ve patatesin, toprak altında olması nedeniyle bir problem oluşmadığı, bunun yanında yoncalarda da yeni ekim yapıldığından zarar görmediği açıklandı.
Sonbahar ve İlkbahar mevsiminde ay kısalması sonucu mevsimlerin ikişer aya düşmesiyle tarımsal üretimde en önemli üreme periyotlarında sıkıntı yaşandığı ifade edilen açıklamada kış sürelerinin uzun süreli olması durumunda bütün illerde zirai kayıpların meydana gelebileceği, bu konuda üreticilerin önlem almasının zirai kayıpları azaltacağı belirtildi.