AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, inşaat işleri yapan bir firmanın sahibi Köksal Esertaş ile kardeşi Alaattin Esertaş, 2005 yılında, Sürmene ilçesindeki, Sürmene Devlet Hastanesinin ek binasının yapımı ve çevre düzenlemesi için açılan ihaleyi kazanarak, söz konusu ek bina ve çevre düzenlemesi inşaatını 2006´da bitirdi. 
    
Bu işin tamamlanmasının ardından hastane yönetimi ile Köksal Esertaş arasında, hastanenin bahçe kısmındaki 850 metrekare alanda bulunan toprağın boşaltılması ve bahçe kenarına istinat duvarı yapılması için 2007´de yeni bir protokol imzalandı. 
    
Protokolün ardından söz konusu alanda, Esertaş kardeşlerin firmasınca, çevredeki binaların zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınmadan, toprak kaymasını önleyecek istinat duvarı yapılmadan, iş makinesiyle hafriyat ve hastanenin yan bahçe kısımlarının genişletilmesi amacıyla kazı çalışması yapıldı. 
    
Çalışmaların etkisiyle hastanenin üst kısmında bulunan ve yokuş olan arazinin zemininde yaşanan hareketlilikten dolayı, söz konusu alanda yer alan ve ´´Ergenekon´´ davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün´ün kız kardeşi Suzan Altıokka ile bu kadının kızı Emine Zerrin Altıokka ve 2 komşusuna at 4 bina ile çevresinde çatlak ya da hasarlar oluştu. 
    
Bunun üzerine Esertaş kardeşler hakkında, Sürmene Sulh Ceza Mahkemesi´nde, ´´taksirle bina çökmesine ve toprak kaymasına yol açarak genel güvenliği tehlikeye soktukları´´ iddiasıyla dava açıldı. 
     
     MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARI
     
Davayı karara bağlayan mahkeme, bir süre önce açıkladığı gerekçeli kararında, ´´dosya kapsamı, keşif ve bilirkişi raporlarından, Köksal Esertaş ile kardeşi Alaattin Esertaş´ın, dava konusu alanda kazı çalışması yaparken gerekli önlemi almayarak, Altıokka ve Naciye Orun´a ait binalarda ciddi hasar oluşmasına sebep olduklarının anlaşıldığını´´ belirterek, sanıkları ´´taksirle bina çökmesine ve toprak kaymasına yol açarak genel güvenliği tehlikeye soktukları´´ gerekçesiyle önce, 3´er ay hapis cezasına çarptırdı. 
    
Sanıkların duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak cezalarını 2 ay 15´er gün hapse indiren hakim, daha sonra 2 yıldan az hapis içeren cezalara para cezası verilmesi gerektirdiğini dikkate alarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı. 
    
Esertaş kardeşlerin 5 yıl süreyle de denetime tabi tutulmasına hükmeden hakim, ayrıca sanıkların 1 yıl içinde, Altıokka ailesi ile Naciye Orun´a ait binalardaki çatlakları onarmasına da karar verdi. 
     
     ZARAR GÖREN BİNALARDA ONARIM     
    
Mahkeme kararının ardından davacı Altıokka ailesi ve Orun´a ait binalarda onarım yapan Esertaş kardeşler, hasarlı 4 binanın çevresindeki bazı bölümlere de yeni bir toprak kayması yaşanmaması amacıyla beton döktü. Esertaş kardeşler ayrıca Suzan Altıokka ile kızı Emine Zerrin Altıokka´nın oturduğu binanın bahçesinin kenarına istinat duvarı yaptı. 
    
Ayrıca engebeli olan arazide yer alan ve hasar gören binaların alt kısmında bulunan hastane bahçesi kenarına da istinat duvarı inşa edildiği görüldü. 
    
Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren Suzan Altıokka, hastanenin bahçe kısmındaki toprağın 25 metre derinlikte açılması yüzünden kendi binalarının da aralarında bulunduğu 4 binada çatlaklar oluştuğunu ifade ederek, ´´Toprağı 25 metre derinden aldıkları için buralarda çatlaklar oluştu, şimdi evimizin bahçesindeki bu istinat duvarını yaptılar. Bizim evlerimizde onarım yaptılar, pencereleri yaptılar´´ diye konuştu. 
     
     HASTANE BAHÇESİNDEKİ DUVAR YENİDEN YAPILSIN 
     
Hastane bahçesindeki toprak alınırken kendi evlerinin sağlam olması dolayısıyla yıkılmadığını, ancak evleri ile diğer 3 binada hasar oluştuğunu anlatan Altıokka, olay sonrası hastane bahçesine yapılan istinat duvarının da çatladığını savundu. 
    
Suzan Altıokka, evlerinin bir daha tehlike yaşamaması için hastane bahçesinde bulunan ve çatlaklar oluşan istinat duvarının yeniden yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.