40 yıllık mesleki deneyime sahip olan, Rize eski Emniyet İl Müdürü Osman Öztürk, Rize’deki Emniyet Müdürlüğü zamanında Türkiye genelinde ses getiren başarılı icraatlarının ardından, Tunceli ve Kırşehir’de İl Emniyet Müdürü, İstanbul-Beyoğlu ve Ankara-Çankaya ilçelerinde de ilçe emniyet müdürü olarak uzun yıllar görev yaptı.

Bu görevlerinin yanı sıra, Paris L’OCDE Türkiye Daimi Temsilciliğinde Koruma Amiri, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığında Mali Şube Müdürü, Ankara Emniyet Müdürlüğünde Asayiş, Stadyumların Güvenliği, Çevik Kuvvet, Toplumsal Olaylar, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri ve Esenboğa Havalimanı ve Yabancılar ve Pasaport Şube Müdürlüğünden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Strateji Daire Başkanlığı ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda 1. Sınıf Emniyet Müdürü ve Polis Başmüfettişi gibi üst düzey görevlerde bulundu. ABD Washington Büyükelçiliği’nde güvenlik konularıyla ilgili 2,5 ay süreyle inceleme ve denetleme görevinde, Avrupa Birliğince düzenlenen Çek Cumhuriyeti ve Romanya’da “Yasadışı göç ve insan kaçakçılığı” seminerleri, İspanya’da “Kolluk Kuvvetleri Yönetimindeki Temel Felsefe ve İyi Yönetim Kuralları, Suç Önleme Politikaları ve Uygulamaları, Suç Soruşturma Faaliyetlerinin İncelenmesi, AB Kolluk Faaliyetleri Güç Kullanımı, Genel ve Hizmetçi Eğitim ile Branşlaşma” seminerlerine katıldı.

Özellikle Rize Emniyet Müdürlüğü görevi sırasında ilk defa stadyumlarda tel örgüleri kaldıran ve “Holiganizme Karşı Centilmenlik Projesi’ni uygulamaya koyan İl Emniyet Müdürü olmuştur. Polisin önleyici ve koruyucu görevlerini proaktif bir yaklaşımla etkinleştirerek görev yaptığı illerde suçları önlemede ve azaltmada başarılı olmuş ve çok sayıda takdirname ve taltifle ödüllendirilmiştir. IPA üyesi olan Osman Öztürk, birçok önemli Asayiş ve Terör operasyonunu sevk ve idare etmiştir. Gazi Üniversitesi’nde “Kent Güvenliği” konusunda yüksek lisans yapmış olan Öztürk’ün; yayımlanmış Türkiye Trafik Kazaları Gerçeği 1-2, Güvenli Okul isimli inceleme-araştırma kitapları ve 3’ü şiir kitabı olmak üzere toplam 6 kitabı bulunmaktadır. Halen Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü ve CSG-City Securty Group Yönetim Kurulu Başkanı-CEO’ sudur.

Yakından tanıdığım sn. Osman Öztürk beyefendi, Başakşehir Üniversitesi yayınları tarafından yayımlanan, 180 sayfalı “Güvenli Okul” eserini imzalayıp tarafıma göndermiş oldu. Eğitim camiası ve öğrencilerimiz güvenliği açısından çok önemli bir eseri eğitime kazandıran sn. Öztürk’ün tebrik ediyorum ve kitabına teşekkür ediyorum.

OKUL GÜVENLİĞİ “ öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer personelin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan özgür hissetmeleridir ” [ 50 ] . Okul güvenliği " okulda öğrenme için uygun bir ortam yaratılmasıdır ” [ 51 ] . Güvenli okul, öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer iş görenlerin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan özgür hissettikleri yerlerdir. [ 52 ]

Güvenli bir okul, öğrencilerin ve öğretmenlerin gözdağı ve korku olmadan sıcak ve içten bir ortamda öğrenebilecekleri ve öğretebilecekleri bir yerdir [ 53 ] .

Güvenli okul, şiddet olaylarının az ya da hiç yaşanmadığı öğretmen ve okul yöneticilerinin öğrenci sorun ve disiplin uygulamalarından çok eğitim görevlerine yoğunlaştıkları, okul paydaşlarının kendini önemli algıladığı ve eğitim için öğrencilere en üst düzeyde fırsatların sağlandığı, değişik ve farkındalık yaratan etkinlikler ve aktivitelerle öğrencilerin her geçen gün sosyalleştiği bir okuldur.

Güvenli Okul, okul içinde ve çevresinde öğrencilerin can ve mal güvenliğinin sağlandığı, eğitim faaliyetlerinin güvenli ve mutlu bir şekilde sürdürüldüğü, öğrenci ve öğretmenlerin kendilerini huzurlu ve özgür hissettikleri, olası güvenlik risklerine karşı planların ve analizlerin yapıldığı, önlemlerin proaktif bir yaklaşımla ve etkinlikle alındığı bir güvenlik atmosferidir.

Güvenli okul, fiziki güvenlik standartları yönünden belirlenen plan ve normlara göre dizayn edilmiştir. Yüksek ölçekli güvenlik algısına ve prosedürlerine sahiptir. Kampüs, okul binaları ve çevresi yetenekli kamera sistemleri ile izlenir. Giriş ve çıkışları özel güvenlik personeli tarafından kontrol edilir. Ziyaretçiler ile okul personeli olmayan kişilerin, belirlenen bir prosedür gereğince ayrı kapılardan içeri girişlerine izin verilir. Önceden hazırlanan ve güncel tutulan güvenlik ve acil durum planlarına göre olası olaylara ve doğal afetlere Karşı alınacak önlemler ve uygulanacak yöntemler tespit edilerek planlanır Kriz Yönetimi anlayışı ve kuralları doğrultusunda, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordine içerisinde belirli zaman aralıklarında tatbikatlar yapılarak eksikliklerin giderildiği düzenli ve etkin bir uygulamaya dönüştürülür. Bu planların uygulanabilirliği ve içerdiği veriler gizli ve sürekli güncel tutulur.

Güvenli okul; öğrenci, öğretmen ve okul personelinin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan özgür hissetmeleri ve okulda öğrenmek veya öğretmek için gerekli olan en uygun imkan ve ortamın yaratılmasıdır.

Güvenli okul, sadece güvenlik konsepti ve yapılanmasının en üst düzeyde tutulduğu, okul çevresi, giriş ve çıkışları ile okul bahçesinin her tarafının kameralarla izlendiği, güvenlik algısının çok yüksek ve tedirgin edici boyutlarda olduğu bir okul değildir.

Güvenli okul, öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanların kendilerini fiziksel, psikolojik duygusal bakımdan özgür hissettikleri, öğrenme ve öğretme için en uygun ortamın olduğu, tedirginlik, korku ve gözdağının olmadığı, yüksek öl cekli güvenlik algısına ve prosedürlerine sahip, özgür ve güvenli bir ruhu, huzurlu ve mutlu bir atmosferi, birbirini seven ve değer veren, okuluna bağlılık hissiyle dolu, öğrenmeye ve öğretmeye odaklanmış öğrenci ve öğretmenleri, uyum ve uzlaşıyla oluşturulmuş kuralları, olası suç olgularına karşı önceden saptanmış plan ve projeleri bulunan proaktif bir güvenlik algısının etkin ve yetkin olduğu, ailelerin çocuklarının dönüşünü gönül rahatlığıyla beklediği, sınıfları tebessüm eden, sosyal, sanatsal, sportif ve kültürel aktivitelerle renklendirilmiş bahçesi öğrencilerin sevinç çığlıklarıyla çınlayan, umut ve bilginin güneş gibi ısıttığı gözlerinin içi gülümseyen okuldur. (Kaynak: Osman Öztürk Güvenli Okul)