Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen gurbetçi vatandaşlar, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yoğunluk oluşturmaya başladı. 2015 yılı gurbetçi sezonuna da rekorla başlayan Kapıkule’den son 24 saat içerisinde 5 bin araç yurda giriş yaptı.
Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve Ramazan Bayramı tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yoğunluk oluşturmaya başladı. Bulgaristan’ın Kaptan Anderevo Sınır Kapısı’ndan geçerek Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen gurbetçiler, yurda giriş yapmanın mutluluğunu yaşadı.
Avrupa’dan gelen Türk işçiler, memleketlerine gelerek hem yaz tatillerini hem de Ramazan Bayramı’nı memleketlerinde geçirecek oldukları için büyük mutluluk yaşadıklarını ifade etti.
Kapıkule’den önceki gün 24 saat içerisinde 5 bin aracın giriş yaptığını ve bugün itibariyle de öğlen saatlerine kadar 3 bin aracın işlemlerinin tamamlanarak yurda girişinin sağlandığını dile getiren Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Haziran ayı içerisinde tüm zamanlara bakıldığında 2015 gurbetçi sezonun rekorlarla başladığını kaydetti.
Yalçın, Kapıkule’de 12 farklı peronda toplam 26 bilgisayar sistemi ile 26 farklı gurbetçinin aynı anda işlemlerini yapabilme kabiliyetlerine sahip olduklarını hatırlatarak, bölgede bulunan diğer kara sınır kapılarında da dönem itibariyle mevcut kapasitelerini en üst seviyelere arttırdıklarını belirtti.
"GURBETÇİ SEZONUMUZ REKORLARLA BAŞLADI"
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Kapıkule Sınır Kapısı’nda şu ifadeleri kaydetti:
"Beklediğimiz gibi gurbetçilerimiz Temmuz’un ilk haftasıyla beraber yoğun bir şekilde gelmeye başladı. Her yıl gurbetçi trafiğimiz yüzde 10 oranında artıyor. Bu sene de beklediğimiz gibi artmaya başladı. Nitekim Haziran ayı tüm zamanların en yoğun Haziran’ı oldu. Cuma günü 5 bin rakamını geçtik. Cuma günü için bu da bir rekor. Bugün günlerden Cumartesi, saat 12’de rakamımız 3 bin. Normalde bir kişinin pasaportla beraber gümrük işlemi 5-6 dakikaya tabi. Aynı anda hep beraber gelince bazen yarım saate kadar da birbirlerini bekledikleri de olabiliyor. Bizim hedefimiz burada gurbetçilerimizi mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde Türkiye’ye girişlerini sağlamak. Bunun için, aynı anda 26 gurbetçimizin işlemini yapacak şekilde peronlarımızın tamamı açık, dolayısıyla da çok hızlı bir trafik olmasına rağmen hemen hemen hiç kuyruğumuz yok. Aldığımız tedbirler çok şükür işimize yarıyor. Gurbetçi sezonumuz rekorlarla başladı. Hayırlı olsun diyorum hepsine hayırlı yolculuklar diliyorum. Aylık ortalama Kapıkule’den 100 bin civarı araç girişi vardır. Ancak sezonda 300-400 bine çıkıyor ve özellikle de hafta sonları bu ikiye katlıyor. Yani ortalamanın 8 katı bir anda yolcu trafiğini karşılıyoruz. Yani buradaki yoğunluğun temelinde de bu yatıyor. Bayram demeden yaz tatili demeden bütün arkadaşlarımız görev başında, tüm gurbetçilerimize hepimiz hizmet ediyoruz."
KAPIKULE’DE ’GINGERS’ DÖNEMİ
Öte yandan, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Kapıkule Sınır Kapısı’nda hem araç hem de TIR trafiği olduğu için ve aynı zamanda Kapıkule Sınır Kapısı’nın genişlik olarak dünyanın en büyük gümrük kapısı olması ve 330 dönüm araziye sahip olması nedeniyle, gümrük personellerinin daha hızlı ve iyi hizmet verebilmesi için ‘gıngers’ denilen ulaşım araçlarını kullandıklarını sözlerine ekledi.