Sizlere, Kur’ân’ı Kerim’in istediği; Mümin, Müslim, Müslüman sıfatlarını, Kur’ân ışığında bu makalede yazmaya çalışacağım. Hak ve Rabbani dinimizin adı; İslâm dinidir. İslâm dinine inanıp, yaşayanlara; Mümin, Müslim ve Müslüman denir. Müslüman olmak; Tevhit ve Şehadet cümlesini kalpten, beyinden, dil ile söyleyip, samimice inananlara denir. Bir insan böylece Mümin ve Müslüman olduktan sonra; Kur’ân ve sünneti, peygamberimiz gibi aynen yaşamaya başlar. İslam dinini bilerek, bilinçle, samimice, şüphe etmeden yaşar. İttika şeklinde yaşamasıyla;  takva, muttaki, dindar, dini bütün Müslüman olur.

Müslüman, Allah’ın varlığına, birliğine, eşi ve de benzeri olmadığına, Esma’ül Hüsna ile inanır. Allah’a eş, ortak koşmaz. Ad ve sıfatları dışında Allah’ı anmaz. Allah’ın ad ve sıfatlarını Esma’ül Hüsna ile bilir, inanır, kabul eder. Allah’ı merhameti, şefkati, müşfikliği, merhameti, rahmeti, cömertliği, affediciliği ile tanır, itaat eder. Allah’ı her şeyden çok daha fazla sever, saygı duyar, itaat eder. Emir ve yasaklarına harfiyen uyar. İsyan etmez, asi olmaz. Allah’ın her şeyin yaratıcısı olduğunu bilir. Âlemleri hiç yoktan yarattığını, yaşattığını bilir, kabul eder.

Müslüman, Allah’a isyan etmekten, asi olmaktan, emir ve yasaklarına uymamaktan korkar. İnsanın yaptığı her iyiliğin ve kötülüğün karşılığı olduğunu, bu dünyada ve ahirette karşılığı olduğunu bilir, inanır, kabul eder. Sapıklık, sapkınlık, batıl, küfür, asilik içinde kalmaz. Allah’ın her şeyi gördüğünü, bildiğini, işittiğini, yarattığını bilir ve ona göre kendine çekidüzen verir.

Allah cc. Ad ve sıfat olarak tüm eksikliklerden, noksanlıklardan uzaktır. Allah’ın sıfatları, insanlar gibi sınırlı değildir. Subûti sıfatlarında benzerlikler vardır. Ama insandaki sıfatlar sınırlıdır. Allah’ın sıfatları sınırsızdır.

Allah cc. Ezeli ve ebedidir. İnsanda böyle bir özellik yoktur. Cennette insan değişerek, sonsuza dek yaşayacaktır. Allah cc. İnsanlar ve diğer varlıklar gibi doğmamış, doğurmamış, sonradan var olmamıştır. Evren yaratılmadan öncede Allah cc. Vardı. Allah’ı zati, şekli, şemalı olarak biz insanların algılaması olanaksızdır. Allah’ı zatı olarak değil; ad ve sıfatları olarak tanıyıp, kabul etmeliyiz.

Allah cc. Çok büyük, en büyük, en yüce, en uludur. Övgüler Allah cc. İçin olmalıdır. Allah cc. Zikredilmeli, anılmalı, övülmeli, secde edilmeli. İbadet edilmeli. Zikredilmeli. Tövbe edilmeli. İyilik yapılmalı. Allah’ın emirleri tutulmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. Kuşkulu durum varsa yapmamalı.

Allah cc. Yarattıklarından üstündür, galiptir, bilicidir, işiticidir, görücüdür, yaratıcıdır. Allah cc. Rızık yaratıcıdır. Şifa vericidir. Derman vericidir. Her yarattığını bir sebebe, nedene göre yaratır. Doğa olayları, tabiat yasaları ile olur, oluşur. Sebepsiz olursa, ona mucize denmektedir. Allah cc. Rızkı yaratmıştır. Helal yoldan kazanılması, insana ve hayvanlara düşmektedir. Eken, biçer. Meyve fedanı diken, yetiştiren, meyve toplar. Sebze ekip, bakan kişi bereketinden yararlanır. Sabah rızık aramaya başlayan kuş, böcekler; rızkına kavuşur. Hep bir gayret, azim, hareket vardır. Elma piş, ağzıma düş olayı; akılsız, miskin, tembel beklentisidir.

Allah cc. Ne söylerse doğrudur. Ne vaat ederse doğrudur. Allah cc. Yaratan, yaşatan, öldüren ve tekrar diriltecek olandır. Bu bitkilerde olduğu gibi insanlarda ve hayvanlarda da gerçekleşecektir. Her şeyin bir zamanı, mekânı, oluşma anı vardır. Hiç yoktan; evreni, gezegenleri, yıldızları, âlemleri yaratan Yüce Allah cc. Var olandan tekrar varlık yaratma gücüne sahiptir. İnsan ahiret âleminde dünya gibi bir şekille ve insan gibi bir bedene- vücuda sahip olmayacaktır. Daha farklı bir âlemde farklı yaratılacaktır. Allah’ın gücü her şeye yeter. Allah cc. Âlimdir, bilicidir, görücüdür, işiticidir, yaratıcıdır.

Allah’ın her şeye gücü yeter. Onun gücü sınırsızdır. Biz insanlara zor, güç gelenler, Allah için güç ve zor değildir. Allah cc. Eksiksiz, kusursuz yaratır. Allah cc. Eksik hiçbir sıfata sahip değildir.

Allah cc. İman edip, İslam dinini yaşayanları sever. Allah cc. Kur’ân-ı Kerim’de en güzel şekilde anlatmış. Peygamberimize açıklatıp, yaptırmıştır. İbadetlerde peygamberimiz örnek almalıyız. Aksi halde ibadetleri doğru, olması gerektiği gibi yapamayız. Kur’an ve İslam dini, Allah’ın dinidir. Adını da Allah cc. Koymuştur. İnanan insanlara; Müslim,  Mümin ve Müslümana adını da Allah cc. Koymuştur.

Kur’ân, Allah’ın sözlerinden olmaktadır. Bu sözleri en doğru şekilde icra eden, yapan sevgili peygamberimizdir. Kur’ân, Allah’ın korumasındadır. Kur’an eksiksiz, İlahi bir kitaptır. Kur’ân rahmettir, şifadır, insana huzur ve mutluluk getiricidir.  Kur’ân, peygamberimiz gibi yaşandığında; huzursuz, mutsuz insan olmaz. Kur’ân dosdoğru yola iletir. Kur’ân, insan doğasına uygun huzurlu, mutlu yaşatır. Kur’ân bir müjdedir. Bir değerdir. Bir fazilettir. Kur’an ince düşündürücüdür. Bizler sadece Allah cc. İçin ibadet eder, iyilik eder, iş yaparız. Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak birinci önceliğimizdir.

Gerçek, dosdoğru dost sadece Allah cc. Hazretleridir. Bizler Allah’a sığınırız. Ondan yardım bekleriz. Dua eder, tövbe eder, zikreder, ibadet eder, iyilik yapar, hizmet ederiz.

Allah cc. Peygamberleri, peygamberimizi çok sevmemizi, peygamberimize sav. Uymamızı emrediyor. Peygamberimizin, Kur’an’ı yaşadığını ve hükmettiğini bildiriyor. Hazreti Muhammed sav. Son peygamber olduğunu bildiriyor. Peygamberin, Allah’ın vahyetmediği bir şeyi, Allah’a isnat etmediğini, yalan söylemediğini bildiriyor.

Allah cc. Kur’ân ’da 36 kez namaz kılmayı emrediyor. Peygamber gibi kılın, diyor. Kıbleye dönün. Kıyam, rükû, secde edin, buyuruyor. Namaz kılmak için abdest alın, buyuruyor. Boy abdesti almayı emrediyor. Boy abdesti almış olanların, namaz kılmak için namaz abdesti almayı emrediyor. Abdest almanın nasıl olduğunu açıklıyor. Cinsel ilişkiye girenlerin, önce yıkanıp, sonra namaz kılmalarını emrediyor. Su bulamayanların, su buluncaya kadar toprak ile teyemmüm abdesti yapmalarını istiyor.

İslam dininde maddi, manevi temizlik esastır. Boy abdesti, namaz abdesti olmadan, mekân, çevre temiz olmadan, hiçbir ibadet yapılamaz. Yapan olursa da Allah cc. Kabul etmez. Ancak ibadetleri Allah’ın emrettiği, peygamberin gösterdiği şekilde yaparsak, ibadetlerimiz kabul olur, olmaktadır.

Kur’ân ‘da ibadetlerin sürekli olması gerektiği anlatılmaktadır. Her ibadet ve namaz ibadeti huşu içinde, istekli, sevgi ile saygı ile istenilen şekilde yapılmalıdır. İbadet yapılırken, örtünme, giyinme esastır. Mahrem yerler, kadın ve erkekte bildirilen şekilde örtünmelidir. Örtünmeden, giyinmeden, kadın, erkekli ibadet yapmak haramdır. İslam dininde ibadetler, ben yaptım, olur, demekle, olmamaktadır. Allah cc. Nasıl emrediyorsa, öyle yapılmalıdır. Aksi halde ibadetler kabul olmaz. Kendi keyfimizle, istediğimiz şekilde İslam dini ibadetlerini yapamayız. Din, Allah’ın dinidir. Orada bildirilen şekilde yapılmalıdır.

İbadetleri Allah cc. İçin yaparız, yapılır. İbadetler Müslümanları olgunlaştırır. İyi yetiştirir. Bilgi, bilinç, takva katar, katmalıdır. Aksi oluyorsa, ibadet yapmada samimiyet yok! Sorunlar var, demektir.

İnternete giriniz. Şu soruları sorunuz: 1- Hangi ayette boy abdesti, namaz abdesti almamız emrediliyor?

2- Hangi ayetlerde namaz kılmamız emredilmektedir?

3- Hangi ayetlerde oruç tutmamız emrediliyor?

4- Hangi ayetlerde zekât vermemiz emrediliyor?

5- Hangi ayetlerde hac yapmamız istenmektedir?

6- örtünme, giyinme hangi ayetlerde emrediliyor?

İstediğiniz her soruyu internet arama motoruna yazarsanız, yanıtını alırsınız. Ama işin içinde fitneci, bozguncu, yalancı, iftiracıların da çok olduğunu asla unutmamalı.

İnternete, arama motoruna girdiğimiz de, on binlerce kitaba ulaşmamız mümkündür. İstediğimiz bilgiye ulaşmamız de mümkündür. Ancak bilginin doğru mu, yanlış mı, olduğunu, anlamak için; doğru bilgiye, birikime, iyi niyete, donanıma, sorgulamaya sahip olmamız gerekir.

Müslüman, Cuma namazı mutlaka kılmalıdır. Cuma namazı kılmak farzdır. Cuma namazı vaktinde erkeklerin namaza gitmeyip, çalışması haramdır. İbadetler samimiyetle yapılmalı. Gösteriş için ibadet olmaz, kabul edilmez. İslam dini samimiyet dinidir.

Her yıl Ramazan ayında Ramazan orucu tutmak farzdır. Sağlıklı, yetişkin Mümin ve Müslümanlar ibadetleri yapmakla yükümlüdür. İbadetlerde ilkeler, kurallar, kaideler, yapılması farz, sünnet olan hükümler vardır. İslam dinini bilmeden, öğrenmeden, yapılmaz, yaşanılmaz. İslam dini öğrenmek için öğrenim görmek, uygulama yapmak gerekir. Sağlıksız, hasta olanların ibadet etmelerinde şekil değişikliği vardır. Hasta olan kişiler oruç tutmaz. Hac yapmaz. Bu bilgileri ilmihal kitaplarından öğrenebiliriz.

İslam dinine göre varsıl- zengin olan kişiler zekât verirler. Zekât verme hakkında Kur’ân ve peygamberimizin anlatımları vardır. Biz bunları öğrenim görmekle, okumakla, tatbikatını – uygulamasını yapmakla öğrenmekteyiz.

Sağlıklı, varlıklı olan kişiler hac yapar, hacca gider. Hac ibadetini bildirilen şekilde yapar. Hac yapmak da farzdır. İslam dininin beş temel ibadeti; namaz kılmak, Ramazan orucu tutmak, zekât vermek, hac yapmak farzdır. Bu ibadetleri Allah cc. Kur’ân ’da defalarca yapılmasını emretmektedir.

Müslümanların hacda, ihramlıyken yapması gerekenleri öğrenmek gerekir. Her zaman en doğru, uygun olanı yapmalı. Haram, mekruh, israf, müflis içinde olmak haramdır. Her işi Allah cc. İçin yapmalı. Allah cc. İçin hakça, hukukça mücadele vermeli. Mücadeleyi mal ile servetle, ilimle yapmalı. Kur’ân’ı esas alarak mücadele etmeli. Başkalarının kınamasından çekinmemeli. Hakça, hukukça davranmalı. Faiz, tefecilik, sömürü yapmamalı. Tartı ve ölçüde hile yapmamalı. Ticarette fahiş fiyatta mal satmamalı. Stok yapmamalı. Bu gibi davranışlar haramdır. Yasalarımızda da suçtur.

Müslüman, adaletsizlik, hukuksuzluk yapmamalı. Hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, hayâ ile davranır. Kur’ân ve sünneti esas alarak davranır. İsraf etmez. Çevreyi kirletmez. Cimrilik, savurganlık yapmaz. İnsan öldürmez, yaralamaz. Haksızlık yapmaz. Zalim olmaz. Fitne, fesat, nifak- bozukluk, bozgunculuk, ayrımcılık yapmaz. İffetsizlik, namussuzluk yapmaz. Kadınlara iftira atmaz. Lezbiyenlik, homoseksüellik yapmaz. Büyü, sihir, fal gibi haram kılınmış işlerle ilgilenmez. Şeytandan ve şeytanlaşmış insanlardan, Allah’a sığınır. Şeytanı ve şeytanlaşmışları dost edinmez. Şeytanın ve şeytanlaşmış insanların düşman olduklarını bilir.

Müslüman, sadece ve yalnızca Allah’a yönelir, ibadet eder. Dua eder. Allah’tan af, bağışlanma, yardım diler. Allah’tan ümidini kesmez. Günahlarına tövbe eder. Sabırlı olur. Sabreder.

Müslüman, sözünde, yazılarında, davranışlarında doğru ve dürüst olur. Bilgisinin olmadığı bir konuda konuşmaz, yazmaz. Bilmediğin ardına takılıp, gitmez. Kötülüğü, çirkinliği, yalanı, yanlışı yol edinmez. Körü körüne yalana, yanlışa, zararlıya bağlanmaz. Vatan, millet, ümmet, insanlık, devlet düşmanlığı yapmaz.

Müslüman, sözünde ve anlaşmalarına uyar. Yemin etmez. Yemini alışkanlık yapmaz. Yemini önemsemezlik yapmaz. Yeminini bozmaz. Yemini bozgunculuk öğesi olarak kullanmaz. Yakını olsa bile adaletten şaşmaz. Şahsi kin yüzünden adaletten şaşmaz. Hoşgörülü, bağışlayıcı olur. Yetimlerin, insanların malını, mülkünü yemez.

Müslüman, Kur’ân’ı peygamberimizin yaşadığı şekliyle yaşar. Allah cc. Peygambere sav. Uyun, buyuruyor.

Müslüman, haksızlık, zalimlik, zulüm yapmaz. Yapanlar, kötü, çirkin, yaramaz insan olarak nitelenmektedir. Dünya hayatına aldanıp, dünya çıkarı için haksızlık yapanlar, zalim olarak nitelendirilmiştir. Zalimler cehennemdedir, buyurulmaktadır. Dünya hayatına, zevkine, keyfine, çıkarına aldanmama emredilmektedir. Bu gibi öğeler, insanı dinden- imandan uzaklaştırır, denmektedir. Mal, eş, ticaretin helal olması istenmektedir.

Hayatı Allah cc. Rızası- hoşnutluğu için yaşamamız emredilmektedir. İnsan acizdir, zaafları vardır. Bunu insanın bilmesi gerekir. Sadece Allah’a güvenmeli. Allah’ın ayetlerini peygamberimiz gibi aynen yaşamalı. Kendi bozuk düşüncelerinle ayetler yaşanmış olmaz.

Allah’ın emri doğrultusunda yaşamalı. Haram, günah, suç işlememeli. Kâfiri, müşriki, münafığı tanımalı. Sıfatlarını, özellik, niteliklerini öğrenmeli. Onların tuzağına düşmemeli. Fitne, fesat, nifak içinde kalmamalı. Kibirli olmamalı. Büyüklük taslamamalı. Kibirli olanların cennete gitmeyeceği ayetlerle anlatılmaktadır. Alçakgönüllü, ağırbaşlı, efendi olmalı. Kurtuluş sadece ve yalnız İslam dinini bilgiyle, bilinçle, samimice yaşanmasındadır.

Müslüman, nankör, hain, alçak, kahpe, kalleş, hak değerlere düşman olmaz. Aklını dosdoğru, sağlıklı, sağduyulu, makul, mantıklı çalıştırır. Aklını çalıştırmazsa, pisliğe, kötülüğe, çirkinliğe batar. Doğruyu çoğunlukta değil hak ve hakikatte, Kur’ân, sünnet, ilim, irfanda arar. Sapkınlara, sapıklara uymaz, inanmaz. Aklını taklitçilik yaparak kullanmaz. Araştırma, inceleme, gezi, gözlem, irdeleme, sorup, öğrenme, danışma yapar. Ama danışacağı insanın hakiki gerçek âlimler olmasına dikkat eder. Gidip de sapkın ve hain kişilere danışmaz, uymaz.

Zararlı, kötü, bağımlılık yapan madde, uyuşturucu kullanmaz. Sarhoş verici madde kullanmaz. Tapınmak için dikili taşlara sevgi, saygı, itibar göstermez. Fal, büyü gibi haram olan pis işlerle uğraşmaz.

Müslüman, aklını, zekâsını çok doğru, dosdoğru şekilde kullanır. Ahirete inanır. Cennet ve cehenneme, sorgu gününe inanır. Hesap gününe kuşkusuz inanır. Cennet ve cehennem konusunda Kur’an’da verilen bilgilere ve diğer bilgilere inanır, iman eder. Kur’an’a inanmayandan, Müslüman değil, kâfir olur. Müslüman, ölümü hatırlamalı. Cennet ve cehennemi düşünerek yaşamalı. Allah’ın rızasını almaya çalışmalı. Israrla çalışmalı. Allah cc. Rızası alınmadan, cennete girilmez, cennete gidilmez.

Allah cc. Hiç yoktan evreni- kâinatı, gezegenleri, yıldızları, dünyayı, varlıkları yarattı. Tekrar yaratması, Allah cc. Cş. İçin zor, güç değildir. Allah cc. Sıfatları sınırsızdır. Varlıklar gibi sınırlı sıfatlara sahip değildir. Allah’a ortak- eş koşmamalı. Dinine de ortak koşmamalı. Eş bulmamalı. Kur’an ve sünnetten ayrı işleyen akıl, zekâ; doğru işlemez. Doğru yargıya varamaz. Kur’an ve sünnet merkezli, bilim, ilim, irfan merkezli işlemeyen kafa, yanlış işler. Yanlış karar ve hükümler verir.

Her din adamı gözüken kişi, kişiler doğru, dürüst değildir, diyen Kur’an’dır. Bunun için danıştığımız, dinlediğimiz, okuduğumuz kişilerin samimi âlim kişi olmasına dikkat etmeliyiz. Günümüzde daha çok şarlatanlık yapanlar, sahteciler, sahtekârlar, yalancılar, iftiracılar, sapkın sapıklar daha çok etkindir. Sesleri daha çok çıkmaktadır. Arsızdırlar, hayâsızdırlar, edepsizdirler. Bu gibi insanları yüceltmemeli. Peşlerine takılıp, kuyruk, mankut olmamalı. Aklı dosdoğru işlevli kılmalı.

Allah cc. Kur’an’da peygamberleri tanıtıyor. Peygamberlere gelen İlahi kitapları ve sayfa emirleri açıklıyor. Peygamberlerin faziletlerinden, mücadelelerinden, yaşantılarından, tanıtımından, kavimlerinden söz edilip, anlatım yapılıyor.

Haramlar anlatılıyor. Haramlardan sakınıp, kaçınılma emrediliyor. Allah’ın helal ettiği rızıklar açıklanıyor. Helal yeme, içme, giyme, kullanma emrediliyor.

Günahın açık ve gizlisinden sakınılması isteniyor. Allah’a yönelenlerle beraber olun, diye buyuruluyor. Parçalanıp, ayrılmayın. Parçalanıp, bölünmeyin, diye emir veriliyor. Allah cc. Yolunda kaynaşın, deniyor. Saldırgan olmayın. Zalim olmayın. Haksızlık yapmayın. Hak ve hakikatten, doğruluk ve adaletten ayrılmayın, diye emrediliyor.

Saldırganlarla mücadele edilmesi emrediliyor. Saldırganlarla mücadele ederken, aşırı gitmemek öğütleniyor.

Güzel olun ve güzel işler yapın, diye emrediliyor. Emanete hainlik etmeyin. Emanetleri hak edene, becerikli dürüst kişilere verin, diye öğüt veriliyor. Yönetimde danışmayı esas alın. Kendi kendinizi hesaba çekin, Selami aynıyla, hatta daha güzeli ile alın. Sapkın sapık kişilerden gelen habere inanmayın. Her haberi, bilgiyi araştırıp, inceleyin. İman edenlerin arasındaki çekişmeyi giderin. İman edenlerin dost ve kardeşliğine değer ve önem verin. Dinde ayrılığa düşmeyin. Hiçbir şekilde ayrılık içine düşmeyin. Tanıklığı gizlemeyin.

Gevşemeyin. Ümidinizi yitirmeyin. İnanlar üstündürler. Her zorluğun üstesinden birlikte gelirler. Mal, çocuk, servet sevdasına, zevkine, keyfine düşüp, Allah’ı unutmayın. Gerçek hayatın ahiret hayatı olduğunu unutmayın. Ölümü ve ahireti unutmayın. Hesap gününü unutmayın.

Her şey bir ölçü, denge, hassasiyet üzeredir. Bu ölçüyü, dengeyi, hassasiyeti bozmayın.

Uzay genişlemektedir. Zaman kavramı soyut bir kavramdır. Zamanınızı en güzel şekilde değerlendiriniz. Güneşin, ayın, gezegenlerin matematiksel bir düzen içinde hareket ettiğini bilin.

Dişi arıların bal yaptığını, yararlı varlıklar olduklarını, döllenmede etkin oldukları anlatılıyor.

 İki ayrı suyun birleşmesine rağmen birbirine karışmadığı anlatılıyor.

Rüzgârların aşılayıcı, dölleyici özelliği açıklanıyor.

Denizlerin altındaki karanlıktan söz ediliyor.

Göğün korunmuş bir tavan olduğundan bahsediliyor.

Bizler, İslam dinini, Kur’an’dan ve peygamberimizden öğrenip, hakkıyla doğru şekilde, peygamberimiz gibi yaşarsak, iki âlemde huzurlu, mutlu oluruz. Aklımızı, zekâmızı, İslam dini, ilim, irfan, bilim, sanat, meslek, hakkaniyetli, helal çalışma ile değerlendirirsek, iki âlemde zorluk, güçlük görmeyiz. İnsanlar olarak, yardımlaşma, paylaşma, dayanışma, merhamet, şefkat, müşfik içinde en güzel şekilde yaşamalıyız. Aklımızı, zekâmızı, bilim ve dinimiz İslam ile işlevli kılmalıyız. Başka kurtuluş yolunun olmadığını bilmeliyiz.  Sapık sapkın kaçıklardan olmamak için hak ve hakikate, dinimize, ilme, irfana, bilime sımsıkı sarılmalıyız.