Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Sarp Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunarak Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri ile bir araya geldi.

Havayolu ile geldiği Batum üzerinden Sarp Sınır Kapısı’na geçen Bakan Bülent Tüfenkci ve beraberindeki heyet ilk olarak Sarp Sınır Kapısı’nın Gürcistan tarafından Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri ve Acaristan Özerk Bölgesi Hükümet Başkanı Archil Khabadze ile bir araya geldi. Bölge milletvekillerinin de katıldığı toplantıda iki taraf arasındaki teknik sorunlar ele alındı.



Toplantı çıkışı basın açıklaması yapan her iki bakan karşılıklı iyi niyet dileklerinde bulundular. Bakan Bülent Tüfenkci yaptığı açıklamada, “Sarp Sınır Kapısı’ndaki teknik sorunları karşılıklı görüşmek için bir araya geldik. Konuşma imkanımız oldu. Konuşmalarımız neticesinde çözemeyeceğimiz sorunlar olmadığını gördük. Bununla ilgili Türkiye tarafına düşen sorumluluklar konusunda adımlar atacağız. Aynı şekilde yakın iş birliği içerisinde Gürcistan tarafı da bazı adımlar atacağını bildirdi” dedi.



Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri ise açıklamasında iki ülke arasındaki pasaportsuz geçiş uygulamasının kısıtlama getirilmeden süreceğini belirtti.



"RUSYA İFTİRA ATIYOR"
Bakan Bülent Tüfenkci ve beraberindeki heyet daha sonra yaya olarak Türkiye tarafına geçtiler. Bakan ve beraberindekiler burada çiçekle karşılandı. Tüfenkci, Sarp Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafında incelemelerde bulunup ilgililerle kapıda yaşanan sorunlar hakkında bir toplantı düzenledi. Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Tüfenkci, Rusya gerginliği ile ilgili bir soru üzerine, “Biz Rusya ile gerginliği artıran taraf olmak istemiyoruz. Ancak hava sahamıza yapılacak ihlalleri de hoş karşılamayacağımızı hep bildirdik. Biz sorunların diyalogla çözülmesini hep arzu ettik. Bu sorunların diyalog ile çözülmesi noktasında hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımız gerekli çağrıları yaptı. Rusya’nın gerek Cumhurbaşkanımız gerekse ailesine yönelik iftiraya varan kampanyalarını şiddetle reddediyoruz. Bu gerginliğin uzamaması noktasında Rusya’ya sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Ticaretin aksaması her iki ülke halklarının karına değil, zararınadır. Biz iki ülke halklarının zararına olacak ambargonun büyümesinden yana da değiliz. Hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık, Rusya’dan gelen mallara yönelik ambargo uygulamaktan yana olmadık. İleriki zamanlarda Rusya’nın tutumuna göre bizde tutum geliştireceğiz. Umarım ki uzun süre devam etmez.” Şeklinde cevap verdi.