Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah, insanı en güzel ve onurlu şekilde yarattı. Ona üstün yetenekler verdi. Hak hakikat yolundan ayrılmamak için sürekli peygamberler ve İlahi mesajlar gönderdi. İlahi iletinin muhatabı olarak da insanı yükümlü ve sorumlu tuttu. 200 milyon yıldan beri dünya üzerinde yaşayan insana; 124 bin veya 224 bin peygamber ve 104 İlahi kitap gönderdi. Din ile yaşayanların iki âlemde huzurlu, mutlu olacağını buyurdu. Akıl, zekâ, ilim, din, yetenek, becerilerle en güzel biçimde yaşamamızı emretti. Sapıtmamak, şaşırmamak, kâfir, müşrik, münafık, zalim olmamak için de; dinime, peygamberime uy, örnek al, diye emretti.

Müslüman, Kur’ân ve peygamberimizi örnek alarak yaşadığı için; inancı sağlam, ibadeti sağlıklı, ahlakı üstün ve en güzel, yaşaması, peygamberimiz gibi olmaktadır. İnançta, dine eş- ortak asla koşmamalı. Bugün, mümin olduğunu söyleyen, milyonlarca kişi; din yanında, batıl felsefi inanışları, ideolojik düşüncesizleri de inanç biçimi yapmaktadırlar! Allah’a ve dinine ortak koşarak, din inanışı olmaz! Ben, hak mümin ve Müslüman’ım, diyen birey, sadece mümin ve Müslüman olmalı. Başka bir şey söylerse müşrik gibi olur. İnkâr ederse, kâfir olur. İnanmadığı halde inandığını söylerse, münafık olur. Dine göre, hak, hukuk, adaletle hareket etmese zalim olur.

Müslüman, yakınlarından başlayarak, İslam dinini tebliğ etmeli. Hal ve hareketleri ile de en güzel örnek, rol model olmalı. Saygılı, sevgi dolu, saygın olmalı. Güvenilir, doğru bilgili olmalı. Bireysel çalışmalar yaptığı gibi, dernek, vakıf, teşkilat çalışmaları da yapmalı. Rızkını helalden kazanmalı. Haram, günah, mekruh işlerle asla ilişki kurmamalı. Kur’an’ı, peygamberimiz gibi samimiyetle bir bütün olarak yaşamalı. Düşman edinmemeli, düşmanları dost etmeye çalışıp, kazanıma dönüştürmeli.

Dini kurum, kuruluşlar oluşturmalı. Eğitim, öğretim, iletişim, bilişim, ibadet etme yerlerini oluşturmalı. Sosyal hayatı İslamileştirmeli. “Müslümanlar kardeştir. Kardeşe ihanet, kalleşlik, kahpelik, hainlik, zalimlik, kötülük, çirkinlik, hile, sahtecilik katiyen yapmamalı. İman kardeşliği, akraba kardeşliğinden çok daha değerlidir. Bunu kesinlikle unutmamalı.”

Kur’ân’ı ve peygamberimizin hadis ve sünnetlerini, Veda Hutbesini çok iyi anlamalı. Peygamberimizin hayatını çok iyi öğrenip, örnek almalı. “Peygamberimiz her şeyden önce olgun, mükemmel bir insanlıklı insandır. Resul olarak gönderilen insaniyetli, erdemli bir insandır. Peygamberlerin en seçkini, üstünü, değerlisidir. Tüm insanlığın yegâne peygamberidir. Bizler Hazreti Muhammed’in insanlığını, Müslümanlığını kendimize örnek almalıyız. Tebliğ ettiği İslam dinini bütünü ile kabul edip, eksiksiz yaşamalıyız. İbadetleri Kur’ân ve sünnetleri esas alarak yapmalıyız. Öyle aklımıza geldiği gibi davranmak, ibadet değil, hareket olur.” “Peygamberimize itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur. Yüz çevirende Allah’a yüz çevirmiş olur.” Peygamberimizin ahlakı üzere yaşamayız. Peygamberimizin ahlakı Kur’ân ahlakıydı. “İslam dininden peygamberimizi dışlayıp, peygambersiz bir din anlayışı oluşturmaya çalışanlar var ya, onlar hem peygamber hem Allah düşmanlarıdır. Bunu asla unutmamalı. Davranışları Müslüman davranışı değildir.

“Rabbim, âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’tır. Dinim, İslam’dır. Kitabım, Kur’ân’dır. Peygamberim, Hazreti Muhammed’dir. Kıblem, Kâbe’dir. İmanım, Amentü ve tüm Kur’ân’dır.” Zalimlere, yalancılara, iftiracılara, münafıklara, bozgunculara, fitnecilere asla inanmam, kanmam, aldanmam, uymam! Müslüman’la fitneci, bozguncu, zalimi bir tutmam.

“ Hadis: “İnsanlara en hayırı- iyiliği dokunan, hayırlı olandır. Aile halkına hayırlı davrananda, en hayırlı olandır. İmanca en mükemmel olan, ahlakı en güzel olandır. Çocuğa verilen en güzel hediye, güzel terbiye- eğitimdir”

Sosyal, siyasi, kültürel, ekonomik, spor, iş, meslek, sanat ve etkinlikler de, tümü ile dini hayat içinde davranınız. Dini bir tarafa bırakıp, dinsiz şekilde davranışta kesinlikle bulunmayınız. İlk vahiy; Oku! Olmuştur. Oku ve vahye göre yaşayınız. İlk Müslümanlar kadar imanlı, İslam yaşayışlı, dayanıklı, samimi olunuz. Kâfir ve müşriklerin oyununa ve aldatmasına gelmeyiniz. Münafıklara karşı çok dikkatli olunuz. Muhacir, ensar kardeşliğini yaşayınız. Ezana ve namaza dikkat ediniz. Peygambere uyarsanız, günahlarınız bağışlanır ve hak yol İslam’da olursunuz. Şaşarsanız, sapık zalimlerden olursunuz. Peygamberimiz örnek alınız. Cahillerden, zalimlerden ve sapık gâvurlardan olmayınız.

Peygamberimiz, peygamberliği; ilim, Kur’an, doğru düşünce, akıl, tefekkür, tebliğ, sıdk, dernek çalışması, eğitim, öğretim, tebliğ, örnek yaşantısı ile yaşardı. Kendi ve Dört Halife olan kişiler zengin, varlıklı olmasına rağmen, infak eder, halk gibi vasat yaşarlardı. Halk zaruret içinde iken; şatafatlı, lüks, konfor, savurganlık içinde Karun gibi yaşamamıştır.

Miladi Takvim ile 571 yılında doğdu. 632 yılında Rabbine göç etti. Hayatını tam anlamı ile öğrenip, yaşam tarzı yapmalıyız. O, en emin- güvenilir kişi idi. O çok doğru ve adil bir hakem idi. O emanete asla ihanet etmemiştir. Her ümmet için bir resul vardır. Tüm insanlığın peygamberi de Hazreti Muhammed’dir. 610 yılının Ramazan ayında ona ilk vahiy geldi. Vahiy, oku! Emri ile başlayıp, devam etti. Peygamberimiz; dosdoğru- sıdk, emanet- güvenilir, fetanet- akıllı ve uyanık, ismet- günah işlemeyen, tebliğ- bildirmek sıfatları gibi onlarca sıfatın sahibidir. Ona, Allah’ımız, temiz olmasını, kötü şeyleri terk etmeye devam etmesini buyurmuştur.

“Yakın akrabalarından başlayarak, herkesi Allah’ın emri ile hak din İslam’a çağırmıştır.” “Kalk ve insanları uyar,” mesajını almıştır. Mesajını aynen, eksiksiz yerine getirmiştir. “ İnanmayanların ve fitnecilerin ateşe gireceği, Tebbet suresinde anlatılmaktadır.” Sizler, ister inanın, ister inanmayın, İslam dini ve Müslümanlar iki dünya mutluluğunu yaşayacaktır. Herkes yaptığının karşılığını adalet, hak ve hukuk gereği mutlaka görecektir. Kâfirlik, müşriklik, nifaklık, münafıklık, zalimlik içinde olanlar mutlaka ama muhakkak hak ettiğini görecektir. Bizden sadece söylemesi!

-